10 indicatori ai sănătății pe care trebuie să-i monitorizezi constant

массажный-салон-кишинев-aterra-ciocana
Foto:Sursă foto: unsplash.com

Un om sănătos este un om care investește corect timp, energie și bani pentru starea sa de bine. Este persoana care face fitness, vizitează cu regularitate un cabinet de masaj în Chișinău și are un stil alimentar sănătos. Pentru a ajunge să te numeri printre persoanele care chiar au grijă de propriul organism, poți să monitorizezi zece indicatori de bază ai sănătății tale, indicatori care țin de diferite organe vitale.

  1. Tensiunea arterială

Este unul dintre factorii de bază care pot să reflecte cât de sănătos este (sau nu) un om. Norma de bază este de 120/90, iar tot ce depășește această cifră se încadrează la categoria tensiune arterială mărită. 

Conexiunea dintre indicatorii acestei categorii și sănătatea inimii este extrem de strânsă. De exemplu, dacă cifrele ajung la 180/120 și apar dureri în piept, dificultate la respirație, atunci s-ar putea să fim martori la un posibil atac de cord.

  1. Colesterolul și regimul alimentar

Din nefericire, cultura noastră alimentară abundă acum în fast food și grăsimi nesănătoase, iar regimul pe fugă nu ne este de ajutor. De aceea, trebuie să monitorizăm curent și regulat starea colesterolului, care poate fi normal, scăzut sau mare. Nivelul înalt al colesterolului crește riscul de ateroscleroză.

Sursă foto: unsplash.com
  1. Tensiunea intracraniană

De cele mai dese ori, suferim de dureri de cap frecvente sau de migrene acute, ceea ce ne perturbă considerabil sănătatea și ritmul de muncă sau de trai. Dacă ai astfel de stări frecvente, atunci este cazul să mergi la un neurolog și să iei un tratament eficient, iar o terapie manuală și sportul cu regularitate te pot ajuta să scazi presiunea. 

Sursă foto: unsplash.com
  1. Starea glandei tiroide și a hormonilor

Încă un element de nelipsit din această listă este nivelul hormonilor tiroidieni, iar dacă nu știai, unul din trei oameni suferă de o problemă cu glanda tiroidă. Insuficiența sau excesul de hormoni tiroidieni pot cauza tulburări grave în întregul organism. 

  1. Calitatea pielii

Pielea este o barieră naturală între mediul extern și noi, prin urmare sănătatea ei chiar contează. Ai grijă să mergi la dermatolog dacă ai accese de dermatită atopică sau cuperoză, astfel încât să folosești soluții emoliente potrivite.

  1. Sănătatea orală

Dinții sunt și ei o imagine clară a sănătății noastre, deoarece cariile frecvente sau abcesele vorbesc despre insuficiențe nu doar la capitolul igienă orală, cât mai ales la deficitele de vitamine și de minerale.

Sursă foto: unsplash.com
  1. Starea coloanei vertebrale sau a mușchilor spinali

Ne petrecem cam 60% din timp în poziții incorecte în fața calculatorului, ceea ce degenerează în scolioze sau în atrofierea mușchilor. Pentru corectarea eficientă a lucrurilor este recomandat să mergi la terapie manuală sau la masaj. Atenție! În mod normal masajul nu trebuie să doară (excepție face cel anticelulitic).

  1. Nivelul glicemiei

Indicatorii mondiali la capitolul diabet sunt în continuă creștere, prin urmare rectifică stilul alimentar, exclude alimentele nocive și ai grijă să dai analize de sânge la timp. 

  1. Ritmul de somn

Tulburările de somn sunt și ele un indice pe care trebuie să-l monitorizezi. Perioadele lungi de insomnii reflectă probleme de sănătate care pot avansa foarte rapid.

  1. Calitatea metabolismului

Fiecare masă devine tot mai dificilă? Ai impresia că îți pică tot greu la stomac? S-ar putea să ai o tulburare de metabolism, iar acesta își revine de minune cu activități sportive și regim alimentar corect.

Alege un abonament la Aquaterra, un fitness centru din Chișinău (Ciocana) de renume și schimbă-ți viziunea asupra propriei tale sănătăți. 

Aquaterra – lumea marilor realizări și posibilități nelimitate!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente