Unde poți găsi categoria de vulnerabilitate energetică atribuită ție? Pașii simpli pentru înregistrarea online

WhatsApp-Image-2022-09-29-at-10.07.11
Foto:gov.md

Consumatorii casnici care s-au înregistrat în sistemul informaţional compensatii.gov.md pot să acceseze în cabinetul personal informaţia privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită.

Unde pot găsi categoria de vulnerabilitate energetică atribuită mie?

# Pe siteul compensatii.gov.md.

De asemenea, informația va fi expediată fiecărui solicitant pe:
# adresa de e-mail (indicată în cerere);
# SMS;
# operatorilor de telefonie mobilă.

Potrivit Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, aprobat de Guvern, atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică pentru consumatorii casnici se efectuează în baza unui coeficient, calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, fiind stabilite cinci categorii de vulnerabilitate energetică:
# vulnerabilitate energetică foarte ridicată (consumatorii casnici cu un coeficient mai mare sau egal cu 90%);

# vulnerabilitate energetică ridicată (consumatorii casnici cu un coeficient mai mare sau egal cu 35 % dar mai mic decât 90 %);

 # vulnerabilitate energetică medie (consumatorii casnici cu un coeficient mai mare sau egal cu 20 % dar mai mic decât 35 %);

# vulnerabilitate energetică scăzută (consumatorii casnici cu un coeficient mai mare sau egal cu 10 % dar mai mic decât 20 %);

# non-vulnerabilitate (consumatorii casnici cu un coeficient mai mic de 10 %).

Acest mecanism asigură o distribuţie mai ţintită a compensaţiilor, prin calcularea mărimii compensaţiei în funcţie de categoria de vulnerabilitate atribuită.

Pentru locurile de consum care nu au fost înregistrate de solicitanți în sistemul informațional, li se va atribui automat categoria de vulnerabilitate energetică medie pentru luna noiembrie a anului curent, iar începând cu luna decembrie 2022, vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate scăzută.

Cum pot depune o cerere online?

1. Pregătiți buletinul de identitate al fiecărui membru al familiei, informațiile despre venitul fiecărui membru și facturile pentru gaze naturale, energie electrică și energie termică;

2. Accesați compensatii.gov.md și înregistrați-vă pe platformă;

3. Completați formularul electronic.

În scopul oferirii suportului la înregistrare, au fost elaborate două spoturi video, în limba română şi rusă, cu instrucţiuni privind completarea şi depunerea cererii online pentru solicitarea compensaţiilor la energie:

Totodată, dacă nu dispuneţi de acces la internet, echipament tehnic sau abilitățile necesare pentru înregistrare individuală, vă puteţi adresa la asistentul social sau la bibliotecarii din localitate. Lista de adrese poate fi accesată aici: https://bit.ly/3X4w8EC

De asemenea, pentru consultații este disponibilă linia verde guvernamentală: 0 8000 5000 și adresa electronică [email protected].

Dacă aţi introdus din greşeală date incorecte, aveţi posibilitatea de a le rectifica prin depunerea unei cereri argumentate în adresa Ministerului Muncii și Protecției Sociale sau pe platforma compensatii.gov.md. După aprobarea acesteia, veţi avea la dispoziție cinci zile pentru a opera modificările în sistemul informațional.

Programul guvernamental „Ajutor la contor” a fost lansat pe 12 octombrie curent, pentru a susţine populaţia în perioada rece a anului, prin compensarea creşterii tarifelor la resursele energetice: gaze naturale, energie termică şi energie electrică.

Autor: Maxim Pistrui

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente