(foto) „Trei culori şi-o singură credinţă – Românească”. Astăzi sărbătorim Ziua Națională a României

img
Foto:observatornews

Pe data de 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României. Data simbolizează unirea din 1918 a mai multor regiuni istorice românești cu Regatul României. Cu mesaje de felicitare de peste Prut au venit mai mulți oficiali.

Istoria acestei zile începe din anul 1918, când la Alba Iulia, pe 1 decembrie avea loc Marea Adunare în urma căreia a fost votată în unanimitate unirea Transilvaniei cu România, consfințind ceea ce numim astăzi România Mare. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei cu România, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu Regatul României.

Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa atunci Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Ziarul Unirea

De la Chișinău, cu mesaje de felicitare au venit mai mulți politiceni.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit României pentru sprijin, spunând că această sărbătoare este una comună:

„Astăzi, de 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simțim recunoștință față de lucrurile bune făcute de români acasă și pretutindeni în lume, și să împărtășim de ce iubim România.
România este iubită în Republica Moldova pentru umărul pe care ne putem baza când ne este greu, pentru ajutorul imens și necondiționat oferit cetățenilor noștri, pentru susținerea puternică acordată aderării la Uniunea Europeană. România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, și pentru istoria comună – o istorie a curajului și a luptei pentru libertate.
Moldova privește către România cu recunoștință și speranță. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună și că vom reuși să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Și pe o parte, și pe cealaltă a Prutului, oamenii își doresc să trăiască în pace și libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulțumim României că ne rămâne aproape”.

Cu un mesaj de felicitare a venit și Natalia Gavriliță, prim-ministra Republicii Moldova:
„Cu ocazia Zilei Naționale a României, adresez tuturor românilor urări de pace, sănătate și prosperitate!
Sărbătorim astăzi nu doar o importantă filă de istorie, dar și atașamentul nostru față de valorile și tradițiile naționale. Comuniunea de limbă, cultură și istorie devine pe zi ce trece o comuniune a marilor proiecte ce apropie oamenii de pe ambele maluri ale Prutului și privim cu încredere înspre un viitor comun european. Chiar dacă trăim vremuri tulburi, legăturile noastre sunt mai trainice ca oricând. Vom continua să construim, la propriu și la figurat, poduri care să ne unească și să ne întărească!”.

La ședința plenară de astăzi, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a felicitat poporul român și a reiterat recunoștința față de suportul acordat țării noastre de-a lungul anilor:

„Mulțumesc, România, pentru sprijinul dezinteresat, pentru școli și grădinițe, pentru donații, pentru gaz, pentru lumină, în special în această perioadă complicată. Pentru că putem, în mod practic, să ne conectăm la Europa”.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, la București, dar și în alte regiuni ale României, s-au organizat parade militare. La ele au defilat și militarii Republicii Moldova.

capital.ro

De-a lungul timpului, Zilei Naționale a României sau a Marii Uniri, mai mulți scriitori și interpreți i-au dedicat poezii și piese devenite astăzi un simbol al unității naționale:

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
Țara mea de glorii, țara mea de dor?
Brațele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ți mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ți mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deși moare valul,
Dulce Românie, asta ți-o doresc.”, Mihai Eminescu.

Cu versuri unioniste, la rândul său, s-au remarcat și personalitățile din Basarabia:

„Trei culori şi-o singură iubire,
Românească,
Trei culori şi-o singură vorbire,
Românească!
Trei culori şi-o singură credinţă
Românească,
Trei culori şi-o singură fiinţă,
Românească!”, Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată a fost stabilită printr-o lege promulgată în 1990.

Autor: Maxim Pistrui

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente