Patru ONG-uri din orașele Comrat, Chișinău, Criuleni și Sângerei au desfășurat timp de cinci luni activități de sensibilizare dedicate femeilor și fetelor afectate de strămutarea forțată din Ucraina din cauza războiului. Sesiunile de informare s-au organizat în vederea prevenirii riscurilor de violență la care pot fi expuse, dar și asigurării accesului la serviciile de asistență în cazul identificării eventualelor situații de abuz. Mai jos vă propunem să aflați mai multe detalii despre aceste activități desfășurate în cele patru organizații neguvernamentale raionale.
În cadrul activităților de sprijin juridic, social și psihologic au fost antrenați specialiști și specialiste din următoarele organizații neguvernamentale:
# A.O. „Biaz Gül”, orașul Comrat;
# A.O. „Raza Încrederii”, orașul Căușeni;
# A.O. „Fiecare Contribuie Pentru Schimbare”, orașul Criuleni;
# Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS, orașul Sângerei.
A.O. „Biaz Gül”, orașul Comrat
Specialiștii (specialistele) organizației au creat o echipă mobilă formată din psiholog(ă), avocat(ă) și un (o) asistent(ă) social(ă), care s-a deplasat în mai multe localități din UTA Găgăuzia pentru a desfășura sesiuni de informare de grup sau ședințe individuale cu persoanele strămutate din Ucraina și care locuiesc temporar în UTA Găgăuzia. De asemenea, fetele și femeile au beneficiat de ajutor financiar și de produse de igienă personală. În acest context, pe parcursul lunilor iunie-august, 232 de femei refugiate au beneficiat de asistență juridică, socială, dar și de asistență în căutarea unui loc de muncă.
A.O. „Raza Încrederii”, orașul Căușeni
Femeile și copiii refugiați, stabiliți în orașul Căușeni, au avut parte de o serie de activități de integrare socială în comunitate. Femeile au beneficiat de asistență juridică, în special:
# angajarea în câmpul muncii;
# perfectarea actelor provizorii pentru aflarea temporară în Republica Moldova;
# stabilirea statutului de refugiat și repatriere;
# cunoașterea legislației naționale;
# cunoașterea tipurilor de servicii juridice care pot fi oferite, inclusiv cele garantate de stat.
# cunoașterea posibilităților legale pentru prevenirea și combaterea violenței pe bază de gen și a violenței sexuale.
Beneficiarele, de asemenea, au asistat și la ședințe cu psihologii, unde au discutat despre:
# dificultate în acceptarea realității;
# anxietate;
# insomnie;
# iritabilitate;
# oboseală cronică;
# dificultate în concentrare;
# coșmaruri;
# probleme de comunicare cu rudele în vederea diferenței de valori.
În cadrul celor opt ședințe de grup cu persoanele refugiate din diferite localități ale raionului Căușeni, au participat 112 persoane, fiind informate despre prevenirea și combaterea violenței pe bază de gen și a violenței sexuale, depășirea situațiilor stresante trăite de către persoanele refugiate și facilitarea adaptării lor în Republica Moldova.
De asemenea, de activități de integrare în comunitatea raionului Căușeni au beneficiat și copiii refugiați. Aceștia, împreună cu alți copii din Căușeni, au participat la tabăra de vară unde au putut comunica cu semenii lor și să-și creeze noi prieteni. Mai mult, 135 de copii refugiați au participat la ateliere săptămânale de desen.
A.O. „Fiecare Contribuie Pentru Schimbare”, orașul Criuleni
Echipa A.O. „Fiecare Contribuie Pentru Schimbare” (FCPS) a realizat sesiuni de informare a femeilor refugiate din Ucraina privind protecția și asistența în cazuri de violență pe bază de gen, sexuală, fizică etc. De asemenea, a desfășurat campanii de informare despre drepturi, impactul negativ al violenței sexuale pe bază de gen, mituri existente despre violență, precum și despre modul de accesare a serviciilor de protecţie și asistenţă juridică, psihologică, socială și medicală a femeilor, inclusiv a celor refugiate din Ucraina. La aceste acțiuni au participat peste 300 de persoane din localitățile raioanelor Criuleni și Dubăsari.
De asemenea, în cadrul FCPS a activat echipa mobilă care a oferit asistență calificată pentru femeile refugiate. Acestea au putut interacționa cu specialiști (specialiste) din domeniile juridic, psihologic, asistență socială.
Mai mult decât atât, au fost organizate ședințe cu reprezentanții și reprezentantele autorităților publice locale de nivelurile I și II, pentru conturarea unor acțiuni comune privind implementarea legislației la nivel local în prevenirea și combaterea violenței în familie și împotriva femeilor.
Centrul de Politici Socio-Economice CONSENS, orașul Sângerei
Specialiștii (specialistele) au acordat asistență umanitară și au oferit acces la serviciile de protecție a drepturilor omului, asistență socială și asistență juridică pentru 100 de refugiate din Ucraina, cu reședință temporară în nordul țării și pentru 125 de femei locuitoare ale comunităților din nordul țării.
În cadrul acestor servicii au fost organizate 18 ședințe de informare despre măsurile de protecție în caz de violență domestică, iar 222 de copii au beneficiat de terapie prin artă. De asemenea, au fost desfășurate cinci webinare pentru 15 tineri (tinere) specialiști (specialiste) angajați (angajate) în cadrul Direcției Generală de Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din Sîngerei sau angajații din cadrul primăriilor, cu atribuții în domeniul social. Aceste acțiuni au avut menirea de a spori nivelul de integrare în comunitate a femeilor refugiate și a copiilor lor, inclusiv prin ridicarea nivelului de securitate personală.
Dezvoltarea capacităților ONG-urilor se desfășoară în cadrul proiectului „Protejarea femeilor și fetelor împotriva violenței pe bază de gen și a violenței sexuale în contextul crizelor umanitare”, implementat de Centrul Internațional „La Strada”, cu susținerea UN Women Moldova, și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară/Women’s Peace & Humanitarian Fund.