Infrastructura energetică ucraineană nu va putea fi restabilită complet în această iarnă. Cele mai importante evenimente din a 280-a zi de război

razboi
Foto: GeneralStaff.ua

Astăzi este a 280-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat moartea a 100 000 de soldați ucraineni și a peste 20 000 de civili în războiul din Ucraina într-o postare pe Twitter, iar ulterior a șters această parte a declarației. În schimb, pe pagina sa a apărut un nou discurs, care nu menționează pierderile Ucrainei.

„Invazia rusă a Ucrainei a adus moarte, devastare și suferințe nespuse. Cu toții ne amintim ororile din Bucea. Se estimează că peste 20 000 de civili și 100 000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent. Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale odioase, inclusiv pentru crimele de agresiune împotriva unui stat suveran”, a spus ea.

În acest sens, Von der Leyen a propus înființarea unei instanțe specializate, cu sprijinul ONU, care să investigheze și să judece crima rusă de agresiune.

Șefa Comisiei Europene a mai menționat că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea cauzată de bombardamente. În acest moment, prejudiciul cauzat Ucrainei este estimat la 600 de miliarde de euro.

Șefa de Comunicații Politice a Comisiei Europene, Dana Spinant, a explicat că Ursula von der Leyen a greșit, iar 100 000 de oameni reprezintă numărul total al morților, răniților și dispăruților.

În același timp, Oleksi Arestovâci a declarat că numărul morților din armata ucraineană este de puțin peste 10 000 de oameni.

🟣 În acest moment, 25 % dintre ruși sunt pentru continuarea războiului, în iulie erau 57 %. Numărul susținătorilor negocierilor cu Ucraina a crescut semnificativ la 55 % față de 32 % în iulie.

Experții susțin că astfel de rezultate ale sondajului sunt legate de două lucruri – mobilizarea și eșecurile armatei ruse. Datele au fost obținute în cadrul unui sondaj de opinie închis al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, făcut public de Meduza.

🟣 Infrastructura energetică ucraineană deteriorată nu va putea fi restabilită complet în această iarnă.

„Echipamentul care se află în depozitele partenerilor noștri europeni este deja în drum spre Ucraina, este transferat rapid. Cu toate acestea, este imposibil să refacem toate instalațiile de infrastructură energetică deteriorate în această iarnă”, a spus șeful comisiei pentru energie și locuințe și servicii comunale al Ucrainei.

El a adăugat că Europa nu dispune de o asemenea cantitate de echipamente de care are nevoie Ucraina și că este nevoie de cel puțin șase luni pentru a o fabrica.

🟣 Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni pentru alți 22 de ruși care s-ar afla în spatele mobilizării suplimentare a soldaților în Ucraina.

Printre ei se regăsește vicepremierul rus Denis Manturov, care supraveghează industria de armament rusă și care este responsabil pentru înarmarea soldaților, informează The Guardian.

🟣 Ucraina va avea nevoie de peste 1 trilion de dolari pentru reconstrucția țării, a declarat Volodâmâr Zelenski, în discursul său video din cadrul Adunării Generale a Biroului Internațional al Expozițiilor, unde a fost prezentat orașul Odesa drept candidat pentru Expo 2030, informează Meduza.

🟣 Rusia avansează într-o singură direcție – lângă Bahmut. În altele, inclusiv Uhledar și Zaporijjea, ocupă poziții defensive. La Avdiivka, armata rusă încearcă să-și îmbunătățească poziția tactică și bombardează așezările din jur.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente