Studenții USMF au participat la conferința AIR, unde au făcut cunoștință cu istorii de succes ale oamenilor de afaceri

316103289_5825362067516165_6774375604490932970_n_0

Mai mulți studenți de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au participat la un eveniment organizat de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) în parteneriat cu USMF, unde i-au cunoscut pe managerii de top Vasile Cazacu, director general la Balkan Pharmaceuticals Moldova, și Petru Chițanu, director Clinica Sante Moldova, companii cu experiență ce operează la nivel internațional.

Prezent la eveniment, prorectorul pentru activitate socială Marcel Abraș a menționat că astfel de întruniri vor fi organizate periodic pentru mediciniști, în cadrul unui acord de colaborare interinstituțional cu AIR. „Statutul Republicii Moldova de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană ne oferă oportunitatea de a întâlni oameni cu istorii de succes – reprezentanții țării noastre care colaborează cu instituții din UE, în special din domeniul medicinei și farmaciei. De ce studenții USMF? Deoarece anume ei sunt viitorii specialiști cu renume aici, acasă, sau oriunde în lume. Pentru noi este important ca aceste persoane să-i inspire și studenții, la rândul lor, să devină oameni de succes. USMF „Nicolae Testemițanu” muncește pentru acest scop nobil”, a declarat prorectorul.

Marina Afanasii, directoarea AIR, a specificat că organizația  activează de 5 ani în țara noastră și deja include 31 de membri, ceea ce reprezintă 54 la sută din investițiile private din România în Republica Moldova. Membrii asociației sunt companii credibile ce aduc nu doar investiții, dar lansează intenții bune și proiecte de dezvoltare. 

Proiectul AIR Antreprenorial oferă studenților din Republica Moldova posibilitatea de a cunoaște oameni de afaceri și manageri de talie internațională, să afle informații utile și interesante despre modul în care teoria se transpune în practică, să beneficieze de recomandări și soluții pentru dezvoltare profesională. Ulterior, AIR Antreprenorial își propune să organizeze internshipuri pentru studenții din Republica Moldova în cadrul companiilor din România  – membri AIR sau parteneri – și să finanțeze proiecte „start-up pentru tineri”, pe bază de concurs.

Absolventul USMF „Nicolae Testemițanu” Vasile Cazacu, actualmente conferențiar universitar la Catedra de farmacologie de la Facultatea de Farmacie, a menționat că pe parcursul activității sale s-a reprofilat și s-a lansat în mediul de afaceri, acum fiind director general al Companiei „Balkan Pharmaceuticals”, societate comercială cu cea mai mare pondere de investiții străine în Republica Moldova – în valoare de 50 de milioane de euro și a cărei produse farmaceutice acoperă majoritatea domeniilor din medicină. Relațiile de colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu” sunt stabilite printr-un memorandum, astfel studenții de la Facultatea de Farmacie au posibilitatea să efectueze practica de producere în cadrul companiei. Totodată compania farmaceutică salută și promovează inițiativele și ideile inovative ale studenților pentru a asigura populația cu medicamente cost-eficiente. „Pandemia a demonstrat că atunci când au fost închise frontierele și importul de medicamente a fost blocat, Moldova s-a confruntat cu o lipsă acută de medicamente, industria autohtonă asigurând doar 10 procente din necesități”, a subliniat directorul „Balkan Pharmaceuticals”, îndemnând tinerii să colaboreze în acest proiect pentru a aduce mai multe beneficii societății.  

Petru Chițanu, director la Clinica Sante Moldova, a descris sectorul în care activează, venind cu recomandări și oportunități de realizare profesională pentru tinerii ambițioși, afirmând că „domeniul medicinei se dezvoltă cu pași rapizi și oferă nenumărate posibilități de dezvoltare”.

Pe parcursul evenimentului, studenții au adresat un șir de întrebări antreprenorilor, ei fiind interesați despre impedimentele de ordin științific și economic cu care s-au confruntat de-a lungul anilor, suportul statului în activitatea lor, dezvoltarea industriei chimice în Republica Moldova, etapele de realizare și testare a unui preparat medical pentru a fi lansat pe piață, startup-ul necesar în inițierea unei afaceri în domeniul medicinei și farmaciei etc. 

Asociaţia Investitorilor din România a fost fondată în anul 2018, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Moldova. Încurajarea mediului de afaceri la nivel local și regional, atragerea noilor investiții private din România și implementarea bunelor practici europene se numără printre obiectivele strategice ale AIR. Fiind cea mai reprezentativă asociație a investitorilor români în Republica Moldova, organizația contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri din țară și la armonizarea dialogului între autorități și mediul de business. Investitorii din România, membrii AIR, promovează exemple de guvernanță corporativă, de corectitudine și transparență în business – practici implementate cu succes în statele Uniunii Europene. În cadrul politicii de responsabilitate social corporativă, membrii AIR finanțează proiecte sociale, educaționale și culturale, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.t

Taguri: #promoUSMF
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente