Ministrul culturii, despre pisaniile lui Ștefan cel Mare găsite în Herson: „Nu e cazul să ne antrenăm într-o competiție”

pisaniile-lui-Stefan-cel-mare
Foto:Sergiu Prodan

Pisaniile domnitorului Ștefan cel Mare au fost găsite în orașul ucrainean Herson. Informațiile au fost confirmate de autoritățile ucrainene și de ministrul român al culturii, Lucian Romașcanu. În acest sens, ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a reiterat angajamentul țării noastre de a susține evacuarea patrimoniului cultural în condiții mai sigure.

„Sunt într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate de ocupanți. Acum este de datoria noastră să oferim suport în salvgardarea patrimoniului și să ne unim eforturile pentru a susține cultura și oamenii țării vecine”, a spus Sergiu Prodan.

Sursă foto: Sergiu Prodan/Facebook

Amintim că, pe 28 noiembrie, ministrul român al culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost descoperite la Herson, Ucraina.

Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse anterior că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata Rusiei.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente