Diana Rotari – tânăra din Moldova care vrea să schimbe modul de etichetare a produselor la raft

dianarotari label 4
Foto:Arhivă personală

Eticheta produsului este primul contact dintre producător și consumator, atunci când cel din urmă alege produse la raft. Dar care este cu adevărat informația necesară care trebuie să se regăsească pe ambalaj nu cunoaște fiecare consumator, dar deseori nici producătorul. Aceasta duce la un șir de probleme care îl costă greu pe producător, iar consumatorul se alege cu un produs nepotrivit.

De ce etichetarea este o problemă la ora actuală

Legislația ce ține de marcarea produselor este complexă și în continuă schimbare. „Pentru că mereu apar studii, cercetări care arată că un anumit aditiv este periculos și nu mai poate fi utilizat în calitate de ingredient sau că a fost depistat un nou alergen care trebuie să fie evitat de anumite persoane, și lista poate continua la nesfârșit”, spune Diana Rotari, expertă în etichetare.

Sursă foto: Diana Rotari/arhivă personală

Monitorizarea acestor schimbări consumă mult timp și dedicație ce nu este mereu la îndemâna operatorilor care și așa se confruntă provocări zilnice. „De asemenea, în cursul armonizării legislației naționale cu cea din UE, s-a preluat textul, dar nu și interpretarea corectă a acestuia, ceea ce a dus la o multitudine de greșeli pe ambalaj”, menționează Diana.

Așadar, în lipsa de cunoștințe relevante, produsele etichetate neconform sunt plasate la raft, iar operatorii suportă un șir de consecințe precum: amendă, petiții, retragerea lotului la raft, costuri de reetichetare, dar, cel mai rău, pierderea imaginii.

De unde a început dorința de a schimba etichetele

Sursă foto: Diana Rotari/arhivă personală

În urma unei colaborări îndelungate cu o companie de consultanță din UE, Diana a preluat meseria de expertă în etichetare, dar și în interpretarea corectă a cadrului legislativ și a hotărât să implementeze acest sistem și acasă. „La un moment dat, am ridicat ochii la raft și am constatat că nu prea găsesc etichete cu informație corectă pe ele. Atunci a fost momentul când am spus că și Republica Moldova ar merita un serviciu de calitate în domeniul etichetării”, ne-a povestit Diana cu multă pasiune despre jobul său actual.

„De multe ori vedeam produse la raft cu textul copiat fie de la concurență, fie de pe internet. Deci, un text care nici nu reprezintă produsul în cauză, dar și care nu corespunde cerințelor actuale. Și este trist acest fapt, deoarece este cunoscut efortul uman și financiar necesar pentru a crea etichetele”, a continuat Diana.

Sursă foto: Diana Rotari/arhivă personală

Cum se va produce schimbarea etichetelor

„Mereu am crezut în educație. Înainte de a începe o activitate nouă, mă documentez, învăț, studiez și abia apoi aplic. Chiar și în momentul când am devenit mamă, am avut atât de multă informație bună de la început, încât ulterior toate miturile legate de maternitate m-au lăsat indiferentă. La fel și în etichetare, este necesară schimbarea paradigmei în ceea ce ține de sistemul de etichetare prin oferirea de cât mai multe informații care să «educe» atât producătorii, cât și consumatorii. Pentru acesta mă strădui să aduc cât mai multă informație utilă prin postările de pe rețelele sociale, să particip la instruiri tematice, dar și la discuții tête-à-tête îndelungate cu clienții mei.

Eu observ o schimbare pozitivă în acest sens în țară și mă bucur enorm când producătorii singuri apelează pentru consultație și mă «dojenesc» oarecum de ce nu am început mai devreme, râde Diana, este o plăcere când clienții vechi revin și ei deja cunosc foarte bine cum lucrează procesul de examinare a unei etichete și ce așteptări au. Sunt sigură că de fiecare dată învață ceva nou de la mine. Dar și eu mă dezvolt de la fiecare interacțiune cu clienții mei.”

Sursă foto: Diana Rotari/arhivă personală

Ce este Label Origin Taste și cum funcționează

Label Origin Taste (label.md) este o companie cu expertiză în domeniul etichetării, care oferă producătorilor autohtoni oportunitatea de a verifica eticheta actuală și de a o aduce în conformitate cu cerințele actuale din Republica Moldova, dar și din UE. „Inițial, a fost ca o activitate part-time, combinată cu jobul de bază, ca ulterior să devină activitatea mea principală”, spune Diana.

Sursă foto: label.md

Label.md, pe lângă faptul că ajută operatorii, mai oferă și suport autorităților pentru a alinia cerințele din Moldova la standardele UE.

Pentru a beneficia de suportul label.md este suficient să aveți la dvs. eticheta actuală și/sau specificația de produs. Atât! Un alt avantaj al colaborării cu label.md este că serviciul se realizează la distanță, fără necesitatea de a vă deplasa pentru a prezenta eticheta, semna acte etc.

Sursă foto: Diana Rotari/arhivă personală

Care sunt planurile label.md

În următorii cinci ani, label.md își propune să obțină recunoaștere în calitate de expert nr. 1 în etichetarea produselor alimentare, cosmetice, hrană pentru animale, detergenți, articole vestimentare etc. „Visul meu este ca fiecare produs prezent la raft să fie validat de noi! Mie și așa îmi saltă inima când văd la magazin o etichetă validată de noi. Deoarece, din momentul în care particip la procesul de elaborare a etichetei, mă simt parcă sunt parte din echipă”, menționează Diana.

„Pe viitor, planificăm să extindem spectrul de servicii în jurul calității produselor! Adică noi oportunități de diferențiere și creștere a competitivității produselor autohtone!”

Taguri: #XY Accelerator
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente