Pisaniile domnitorului român Ștefan cel Mare au fost găsite în orașul ucrainean Herson. Despre asta a anunțat ministrul român al culturii, Lucian Romașcanu.
Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, ministrul român al culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că pe lângă veștile rele transmise de războiul din Ucraina, apare și o veste bună pentru istoria și cultura română.
„În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată”, a scris Lucian Romașcanu în postarea sa de pe Facebook.
„Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina… Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul culturii.
Potrivit Digi24.ro, la 4 noiembrie, ministrul culturii din România, Lucian Romașcanu, a declarat că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se crede că ar fi fost furate de soldații ruși în timpul evacuării din Herson.
Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse anterior că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata Rusiei.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Reporteră stagiară: Nicoleta Botnaru