Eurocomisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a discutat cu studenții și cu profesorii UTM

2-34

Aflându-se într-o vizită oficială în Republica Moldova, Comisarul European pentru Mediu, oceane și pescuit, Virginijus SINKEVIČIUS, a avut o întrevedere, pe 25 noiembrie, curent, și cu studenții și cadrele didactice ale Universității Tehnice a Moldovei.

În dialogul cu studenții Universității Tehnice a Moldovei, comisarul european, Virginijus SINKEVIČIUS, a ținut să-și sublinieze admirația pentru faptul că R. Moldova a jucat un rol crucial în înființarea Liniilor de solidaritate pentru a crește securitatea alimentară globală și pentru a oferi un colac de salvare economiei Ucrainei. Totodată, d-sa a menționat că niciun continent sau țară nu poate schimba situația ecologică în lume de una singură. Din acest motiv, „este nevoie să ne unim forțele și să muncim împreună”.

Dânsul i-a îndemnat pe studenți să contribuie cu tot ce pot la soluționarea unor probleme stringente, cum ar fi cheltuielile enorme suportate în urma confecționării țesăturilor (2 700 l doar pe un singur maiou). A atras atenția și asupra reciclării materialelor din care sunt confecționate stofele – doar 1 % din toate materialele textile produse se reciclează. În medie, fiecare familie din EU aruncă pe an câte 19 kg de haine. Nu este de neglijat nici problema deșeurilor plastice și chimice, aruncate în oceane etc.

De asemenea, Virginijus SINKEVIČIUS a amintit și faptul că în UE tinerii deseori organizează meeting-uri cu scopul de a obliga conducerea să întreprindă măsuri de protecție a mediului și animalelor aflate pe cale de dispariție. Ca măsură de prevenire a poluării, în 2019, a fost elaborat un proiect de informare a populației și sponsorizare a inovațiilor care ar contribui la ameliorarea situației ecologice.

Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit i-a încredințat pe studenți că părerea tinerilor contează și că forurile europene țin cont de aceasta. Mai mult. Poluarea mediului se află în top 3 teme de dezbateri la adunările organizate între conducătorii UE și tinerii voluntari.

În 2018, Virginijus SINKEVIČIUS a fost inclus în lista 100 cei mai influenți tineri din Guvernul Lituaniei (platforma Apolitical) și a obținut premiul pentru cea mai bună soluție pentru un mediu de afaceri mai bun (Investors’ Forum); în 2019, a primit premiul Partnership Leader-2018 pentru reformă în inovare și dezvoltare a ecosistemelor start-up din partea Confederației lituaniene de business, iar în același an, pe 10 septembrie 2019, , la propunerea Lituaniei pentru noua Comisie Europeană, Virginijus SINKEVIČIUS a primit portofoliul Mediu, oceane și pescuit,  conform listei de comisari prezentate, la Bruxelles, de președinta aleasă a Executivului comunitar, Ursula von der LEYEN.

Impresionați de cariera fulminantă în domeniu a demnitarului european, studentii i-au adresat multiple întrebări pe tematica foarte actuală de care d-sa este responsabil,  comisarului, la care acesta s-a străduit să ofere răspunsuri cât mai clar și mai explicite.

La finalul întrevederii, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a ținut să-i aducă sincere mulțumiri comisarului pentru prietenoasa întâlnire atât cu studenții, cât și cu cadrele didactice.

La eveniment au participat prorectorii Daniela POJAR, Vladislav REȘITCA și Vasile TRONCIU, decanii facultăților și cadre didactice ale UTM.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente