Jacob Gyldenkærne este fondatorul și directorul executiv al Assembly Voting, organizație care implementează votul electronic în SUA și Danemarca. Până în prezent, peste 35 de milioane de alegători au votat prin intermediul acestei platforme, ceea ce o face să fie cel mai utilizat sistem de vot online din Scandinavia. Pe Jacob l-am întâlnit la Conferința Moldova DemTech 2022, care s-a desfășurat pe 4-5 noiembrie 2022 la ArtCor. Nu am putut rata o astfel de ocazie de a discuta cu el în contextul în care Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova își propune să implementeze pentru prima dată votul electronic la alegerile locale generale din toamna anului 2023.
Despre Assembly Voting
Sistemul de votare electronică Assembly Voting a fost implementat în Danemarca, dar și în multe alte locuri. De asemenea, a fost selectat pentru a construi următoarea generație de sisteme digitale de returnare a buletinelor de vot pentru alegerile publice din SUA. Se estimează că va fi implementat în 20 de state începând cu al doilea trimestru al anului 2023.
Jacob spune că era îngrijorat de starea democrației din țara sa după anii ’90, menționând că în acea perioadă oamenii aveau o atitudine destul de ignorantă față de ceea ce înseamnă democrație, înregistrându-se un regres în acest sens.
„Eu eram interesat de democrație și de politică, dar în același timp eram îngrijorat de starea în care se afla prima. Mi-am dorit să aduc democrația în secolul XXI, ca să putem spune că democrația face parte din viața noastră de zi cu zi.
Ideea la acel moment a fost ca să ne asigurăm ca această tranziție să fie făcută într-un mod ce ar menține încrederea fundamentală în alegerile democratice, care să fie accesibile pentru toți oamenii. Acesta și a fost motivul idealistic de ce am decis să creez această platformă, povestea căreia a început în anul 2001”, subliniază Jacob.
El specifică faptul că, din 2012 și până în 2020, au reușit să crească participarea la vot prin metoda electronică de la 22 % la 58 %. „A fost o tranziție de la votul pe hârtie la cel electronic. Am observat că în fiecare an tot mai mulți oameni se adaptează la sistemul digital de vot. Totuși, noi le avem pe ambele, oamenii pot decide singuri cum le este mai comod să voteze.”
Cum pregătim oamenii de votul electronic
Jacob Gyldenkærne spune că este dificil de la început, oamenii trebuie să înțeleagă ce se întâmplă și să se acomodeze. Schimbările nu trebuie să fie făcute brusc. „Există printre oameni un scepticism sănătos i-aș spune. Nu toate lucrurile pe care le faci online pot fi bune pentru toți. Am fost foarte modești în ceea ce privește introducerea acestui sistem nou. Nu am poziționat sistemul de vot electronic fiind calea principală de a vota, dar ca un mod suplimentar la metoda deja existentă – cea tradițională. Este nevoie de foarte mult timp pentru a le explica oamenilor că votarea electronică este sigură, care sunt diferențele în raport cu metoda tradițională, dar și în general cum totul funcționează. Oamenii trebuie să fie învățați cum să utilizeze acest mecanism. Este un proces foarte lung, pe care nu-l poți impune nimănui.”
Jacob este de părere că dacă vii cu o metodologie nouă, atunci trebuie să dovedești că funcționează și că poate fi realizată. De asemenea, trebuie să fii complet transparent în ceea ce privește cum este construit sistemul de vot: „Alegătorii trebuie să poată să verifice desfășurarea procesului de votare, acest aspect este foarte important, iar atunci când sunt anumite întrebări sau neclarități, să fii transparent și deschis către cetățeni”.
Cum funcționează votul electronic
Din spusele lui Jacob, sistemul votului electronic este unul foarte complex, sunt implicate multe persoane în gestionarea corectă și sigură a acestuia.
„Când vorbim despre votul electronic, trebuie să luăm în calcul că există anumite riscuri și trebuie să le evităm. Un alt lucru important este că trebuie să operăm cu administratorii care sunt într-un fel oarecare membrii birourilor de votare, doar că virtuali. Ei trebuie să verifice ca toate lucrurile să funcționeze bine. Toate voturile sunt înregistrate într-o urnă de vot digitală și pot fi verificate oricând. De asemenea, când vine vorba despre votul electronic, persoanele pot vota ori de câte ori doresc. Doar ultimul vot pe care l-au făcut se va considera eligibil. Respectiv, în așa mod noi excludem ca alegătorii să fie influențați de către altcineva atunci când își exprimă votul. De exemplu, la lucru șeful îți spune că trebuie să votezi pentru cineva, tu votezi, iar când te duci acasă îți poți schimba votul pentru alt candidat. Acest sistem exclude în totalitate șansa de a afla pentru cine a votat o anumită persoană. Este un sistem într-adevăr complex și este gândit în așa mod încât nimeni să nu poată frauda alegerile”, spune fondatorul și directorul executiv al Assembly Voting.
Siguranța votului online
Jacob specifică faptul că niciun sistem IT și niciun proces care este organizat de către oameni nu poate fi numit 100 % sigur. „Dacă cineva ar spune că ar avea un sistem complet sigur, atunci el ar minți. Acest lucru nu este posibil. Ceea ce facem noi este să ne asigurăm că sistemul este pe cât de mult posibil sigur, dezvoltând abilitatea de a detecta oricare risc asupra sistemului care se poate întâmpla. Scopul nostru este să creăm un sistem care este capabil să verifice și să facă față oricăror atacuri. Trebuie să fie cel puțin la fel de bun, dar preferabil mai bun decât un eventual pericol care poate avea loc.”
Putem exclude votul tradițional?
Jacob Gyldenkærne subliniază că democrația înseamnă că totul trebuie să fie inclus, oricine trebuie să fie eligibil să voteze. „În multe țări nu este posibil de implementat doar votul electronic. Sunt grupuri de oameni care nu pot participa la vot fizic și trebuie să aibă acces să voteze de la distanță. În același timp, sunt și persoane care nu au posibilitatea să voteze online, și ei nu trebuie să fie excluși sau privați de dreptul de a vota – aceasta este democrația. Nu putem spune că un anumit grup de persoane este eligibil să voteze și altul nu. Eu niciodată nu aș recomanda să fie implementat un sistem electoral digital complet înainte să ne asigurăm că orice persoană va fi eligibilă să voteze.”
Sfatul pentru Moldova
Comisia Electorală Centrală din Moldova a elaborat un program-pilot prin care își propune să implementeze votul electronic la noi în țară la alegerile locale generale din toamna anului 2023. L-am întrebat pe Jacob ce sfat le-ar oferi autorităților noastre ca acest sistem într-adevăr să funcționeze.
„Eu nu o văd ca pe o cale simplă. Trebuie să se asigure că sistemul pe care îl implementează poate fi verificat de la un capăt la altul. Acesta este un criteriu minim care trebuie să fie atins. Chiar dacă totul va fi făcut într-un mod corect, acest lucru nu-i suficient. Trebuie să fii deschis către oameni și să demonstrezi că sistemul pe care vrei să-l implementezi este unul transparent și în care poți avea încredere. Aceasta înseamnă democrația. De asemenea, sistemul trebuie să treacă o verificare minuțioasă din partea mai multor specialiști. În caz contrar, putem aduce mai multe daune decât beneficii societății.
Lucrurile trebuie să fie făcute pentru a susține democrația, nu pentru a susține o anumită ideologie sau un anumit partid politic. Toate aceste schimbări trebuie să fie făcute cu o abordare umilă și respectuoasă față de oameni.
Autoritățile aici au misiunea de a comunica, să le spună cetățenilor că aceasta este o metodă suplimentară de vot la cea deja existentă. Dacă oamenii vor începe să utilizeze singuri noul sistem, atunci va fi mult mai legitim și apreciat. Puteți avea un sistem electoral digital complet, dar dacă nu va fi implementat cu pași mici, atunci poate trezi anumite suspiciuni și oamenii se pot întreba care este de fapt scopul care se află în spate și de ce sunt obligați să voteze online. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Oamenii singuri trebuie să înceapă să-l utilizeze ca o alternativă, să nu fie impus nimănui”, spune Jacob Gyldenkærne, fondatorul și directorul executiv al Assembly Voting.
El a specificat că, la început, rezultatele pot să nu fie atât de bune, dar procentajul celor care vor vota electronic va crește de la un scrutin electoral la altul: „Poate să înceapă de la 20 % și data viitoare să ajungă la 40 % și tot așa mai departe”.