Între 200 000 și 400 000 de ucraineni din fiecare regiune nu au energie electrică. Cele mai importante evenimente din a 275-a zi de război

razboi
Foto:General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Astăzi este a 275-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Atacurile obuzelor ruse asupra Hersonului au ucis astăzi 15 persoane. Acest lucru a fost raportat de către șefa Administrației militare a orașului, Halâna Luhova, care a menționat că 35 de persoane au fost rănite, inclusiv un copil. În total, din 20 noiembrie până în 25 noiembrie, armata rusă a bombardat Hersonul de 74 de ori.

🟣 Potrivit ONU, din 10 octombrie în Ucraina, cel puțin 77 de persoane au fost ucise și 272 au fost rănite în urma atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor civile și energetice.

„Milioane de oameni s-au trezit în cele mai dificile și îngrozitoare condiții de viață din cauza acestor bombardamente. În general, toate acestea ridică semne de întrebare serioase în temeiul dreptului internațional umanitar, care necesită o semnificație militară specifică și imediată a fiecărui obiect atacat”, a spus Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Volker Turk.

🟣 Serviciul în limba rusă a BBC, Mediazone și o echipă de voluntari au reușit să confirme moartea a 326 de ruși mobilizați. Dintre aceștia, 290 au murit în zona de luptă de pe teritoriul Ucrainei, iar alții 36 au murit în Rusia.

Din 25 noiembrie au fost confirmate informații despre 9 311 soldați și ofițeri care au murit în războiul din Ucraina.

🟣 Așa-zisul șef al părții anexate a regiunii Donețk, numit de ruși, Denis Pușilin, a anunțat un nou schimb de prizonieri cu Ucraina. Acesta va decurge conform formulei 9 cu 9.

🟣 Ucraina a declarat că va produce propriile sale echipamente militare și arme grele împreună cu cel puțin șase state membre NATO. Concernul de stat „Ukroboronprom” a raportat că a lansat deja producția de obuze de artilerie și mine de mortar conform standardelor NATO.

🟣 Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut la Kiev un agent al FSB-ului rus. Potrivit serviciului de presă al departamentului, deținutul venise din Crimeea la Kiev cu o lună înainte de invazia rusă. El a îndeplinit sarcina FSB de a colecta informații despre locațiile și rutele de mișcare ale Forțelor de Apărare din regiunea Kiev. Bărbatul a transmis informațiile primite către serviciile speciale ruse pentru ca acestea să organizeze sabotaj.

Potrivit anchetei, agentul FSB este un fost angajat al poliției desființate, care, după ce a fost dat afară din rândurile Ministerului Afacerilor Interne în 2014, a rămas la Sevastopol. După anexarea peninsulei, a început să lucreze pentru autoritățile ruse și a devenit din nou ofițer de aplicare a legii. Ulterior, FSB l-a observat și l-a recrutat „pentru a desfășura activități de recunoaștere și subversive împotriva Ucrainei”.

🟣 Secretarul britanic de externe, James Cleverley, a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina. Acesta va include 24 de ambulanțe, precum și 11 vehicule de urgență, inclusiv blindate. În plus, pachetul va include 3 milioane de lire sterline pentru a ajuta la reconstruirea infrastructurii, cum ar fi școli și orfelinate, care au fost distruse de la începutul războiului. O altă parte a fondurilor va fi destinată sprijinirii victimelor violenței sexuale în timpul agresiunii ruse.

🟣 Camera Reprezentanților din parlamentul neerlandez a recunoscut Rusia ca stat sponsor al terorismului din cauza invaziei Ucrainei.

🟣 Kievul este asigurat cu energie electrică la capacitate de 30 %, a anunțat de șeful DTEK, Oleksandr Fomenko.

„Cu alte cuvinte, va fi lumină timp de patru ore și nicio lumină timp de opt ore”, a spus el.

Totodată, acesta a mai menționat că, dacă ritmul redresării nu se va schimba, capitala va intra în programul opririlor planificate până luni, 28 noiembrie.

În același timp, în prezent, între 200 000 și 400 000 de consumatori sunt fără energie electrică în fiecare regiune.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente