UTM a organizat un workshop dedicat potențialului și importanței sectorului vitivinicol din Moldova

20221119_114420-1

Echipa proiectului „Emergency response for the Ukrainian Refugees settled in temporary placement centers” (coordonator: Daniela Pojar, prorector pentru Finanțe și Relații Internaționale, Universitatea Tehnică a Moldovei) a dedicat ultimul workshop dintre cele trei planificate tematicii „Descoperă Moldova”.

Prin această activitate, cei cinci formatori din cadrul UTM – Anatol ALEXEI, dr. Vasilina POPOV, Elena GOGOI, dr. Rodion CIUPERCĂ și dr. Nina PUȚUNTEAN – și-au propus să contribuie la incluziunea socială a refugiaților, dar și la valorificarea patrimoniului național al Moldovei, familiarizând un grup de 22 de formabili cu industria vitivinicolă din Moldova – una dintre ramurile principale ale economiei țării, viticultura și turismul vitivinicol din Moldova înregistrând o evoluție masivă în ultimul timp, iar vinurile Moldovei constituind un simbol al mândriei naționale.

Agenda evenimentului a inclus mai multe activități:
# vizitarea unor regiuni viticole cu accent pe principala bogăție a Moldovei – solurile fertile, cultura viței-de-vie în țara noastră, tradiția vinurilor albe și roșii etc.;
# excursie și degustare a 4 tipuri de vin în sala Prezidențială din cadrul vinăriei Cricova, unde formabilii, întâmpinați călduros de ghid, au vizionat în cinematograful subteran un film despre vinăria Cricova, care reprezintă un complex unic prin labirinturile sale uriașe și, mai ales, prin vinurile sale excelente;
# vizita la Centrul de Oenologie, Tehnologii Alimentare, Procesare și Nutriție (COTAPN) din cadrul FTA, UTM, formabilii luând cunoștință de laboratoarele performante dotate cu echipamente de ultimă generație, secţia de Microvinificaţie pentru instruirea viitorilor ingineri în domeniu, dar și Sala pentru degustarea a vinurilor, având posibilitatea să participe la o degustare, inclusiv în orb, a vinurilor produse în cadrul UTM.

Formabilii au exprimat sincere mulțumiri reprezentanților proiectului, dar și finanțatorilor, pentru acest workshop/proiect extraordinar, menţionând satisfacţia enormă sufletească, plăcerea de a descoperi potențialului vitivinicol al țării, subliniind și contribuția pe care acest proiect o are asupra restabilirii speranței și încrederii lor.

Activitatea este organizată cu suportul proiectului „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o Economie Verde” finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente