Hersonul este atacat cu rachete, sunt victime. Cele mai importante evenimente din a 274-a zi de război

razboi
Foto: Алексей Кулеба

Astăzi este a 274-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a atacat Hersonul cu mai multe rachete în seara zilei de astăzi. La momentul de față, se cunoaște despre patru persoane decedate și șase rănite.

Declarațiile au fost făcute de șeful Administrației militare regionale Herson, Iaroslav Ianușevâci.

🟣 În urma atacului de ieri asupra Ucrainei au decedat șapte persoane. Declarațiile au fost făcute de șeful Administrației militare regionale Kiev, Oleksi Kuleba.

🟣 Cadavrele a doi bărbați care au fost împușcați de armata rusă au fost găsite în regiunea Harkiv. Potrivit versiunii preliminare a anchetei, aceștia au fost uciși la mijlocul lunii septembrie, când satul lor era încă sub ocupație. Informația a fost prezentată de Biroul Procurorului General al Ucrainei.

🟣 Kievul se pregătește pentru o evacuare parțială a populației.

Unii oameni s-ar putea muta în suburbiile Kievului. Este vorba despre orfelinate și case de bătrâni. Declarațiile au fost făcute de primarul Kievului pentru publicația germană Bild.

🟣 Alți 50 de soldați ucraineni s-au întors din captivitate rusească. Informația a fost comunicată de șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andri Ermak.

🟣 Pentru prima dată în istoria de 40 de ani a energiei nucleare ucrainene, toate unitățile nucleare au fost oprite. Acest lucru s-a întâmplat din cauza atacurilor masive de ieri, care au dus la declanșarea protecției automate în caz de urgență.

🟣 Ministerul rus al Apărării a declarat că a atacat ieri doar sisteme militare din Ucraina și că „toate țintele desemnate au fost lovite”, transmite agenția rusească de presă RIA.

„Ieri, forțele armate ruse au lansat o armă masivă de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune aeriană, maritimă și terestră împotriva sistemului militar de comandă și control al Ucrainei și a instalațiilor energetice aferente, scopul atacului a fost atins, toate ținte desemnate au fost lovite.”

Amintim că ieri, 23 noiembrie, au fost lansate 70 de rachete în Ucraina. În urma atacului, șapte persoane au decedat, iar alte zeci au fost rănite. Mai multe orașe și regiuni din Ucraina au rămas fără lumină, printre care Harkiv, Luțk, Kiev, Lviv, regiunile Odesa, Zaporijjea, Nicolaev și altele.

De asemenea, ca urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean, au avut loc întreruperi masive de energie electrică în Republica Moldova.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente