Faceți cunoștință cu Cătălina Arteni – basarabeanca desemnată șefă de promoție la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

colaj (2)
Foto:Sursă foto: Cătălina Arseni/arhivă personală

Cătălina Arteni este absolventa Facultății de Design Industrial și Managementul Afacerilor din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Originară din Chișinău, tânăra se regăsește în lista tinerilor (tinerelor) din Republica Moldova care au devenit șefi (șefe) de promoție la universitățile din România la care și-au făcut studiile. Vă invităm să cunoașteți mai multe despre parcursul academic al Cătălinei și să aflați cum a reușit să devină șefă de promoție.

# „Am ales să învăț ceva nou”

Cătălina Arteni a studiat la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Tânăra a ales specializarea Inginerie Industrială datorită faptului că în Chișinău a absolvit un colegiu cu profil tehnic, și anume în domeniul îmbrăcămintei. Studiile de licență ale Cătălinei au durat patru ani. În primii doi ani, ea a studiat diferite domenii, iar în al treilea an de studii și-a ales specializarea care îi era mai dragă sufletului. „Având deja studii în domeniul îmbrăcămintei, am ales să învăț ceva nou, și anume designul și tehnologia produselor din piele și înlocuitori, ceea ce ar însemna încălțăminte, articole de marochinărie și tapițerie. Pe lângă cursuri și laboratoare, fiind studentă, facultatea mi-a oferit șansa de a mă implica în diferite activități prin care m-am făcut remarcată, am depus multă pasiune și muncă. Un mare plus al facultății noastre este faptul că administrația încearcă să motiveze bobocii să se implice în viața studențească, să o facă cât mai distractivă, ca aceștia să nu abandoneze studiile, oferind excursii cu cazare gratuită în diferite regiuni ale României, precum și vizite de studii pentru angajare ulterioară în cadrul acestor instituții vizitate. Un alt avantaj atunci când finalizezi un an de studii cu note excelente este tabără de vară absolut gratuită la mare”, relatează Cătălina. Ea ne-a spus că TUIASI deține un campus alcătuit din 20 de cămine cu foarte bune condiții de trai, terenuri amenajate pentru fotbal și volei, o sală de sport ce include două săli de forță, iar în apropiere se află Iulius Mall, Kaufland, Lidl și alte magazine accesibile studenților și studentelor.

Sursă foto: Cătălina Arteni/arhivă personală

# „Am învățat doar pentru mine”

Cătălina afirmă că nu a dat mare importanță faptului că a devenit șefă de promoție. Deși a fost o veste plăcută, totuși nu a fost pe neașteptate, întrucât tânăra știe că a muncit cu sârguință de-a lungul ultimilor patru ani. „Nu am dat mare importanță în momentul când am aflat că sunt șefă de promoție. De felul meu sunt muncitoare și mereu mi-am dorit să ating cele mai înalte culmi. Doar gândul că nu voi promova un examen și că trebuie să vin în toamnă să-l susțin din nou mă înfiora. Cât mi-am făcut studiile la gimnaziu și colegiu, mereu m-am străduit să învăț în primul rând pentru mine, iar apoi să obțin și note mari. Același scop l-am păstrat și în cazul studiilor universitare. Am învățat doar pentru mine. Nu am învățat pentru a primi la sfârșit titlul de șefă de promoție”, relatează tânăra. Dânsa recunoaște că nu i-a fost ușor să exceleze la fiecare materie, unele i se dădeau ușor în timp ce altora nu le vedea sensul de a fi studiate, însă odată ce erau în programul de studiu, s-a străduit să asimleze cu brio fiecare disciplină. A stat ore în șir să învețe, iar acum este fericită să culeagă rezultate frumoase.

Sursă foto: Cătălina Arteni/arhivă personală

# „Probabil trebuia să muncesc mai mult”

Cătălina își amintește cu nostalgie de viața de liceană și recunoaște că, în pofida rezultatelor îmbucurătoare de la facultate, pentru examenele de bacalaureat ar fi trebuit să muncească mai mult. „Rezultatele de la bac nu au fost cele care mă așteptam să fie, probabil trebuia să muncesc mai mult. Dar notele au fost suficient de bune încât să fiu admisă în calitate de româncă de pretutindeni și să beneficiez de bursa care mi-a fost acordată pe parcursul celor patru ani de licență, iar acum, fiind studentă la master, am reușit să ocup unicul loc acordat studenților (studentelor) români (românce) de pretutindeni cu bursă. Nu pot compara viața de liceană cu cea de studentă, știu doar că fiecare perioadă a fost dificilă în felul său, dar trebuie să știi cum să ți-o ușurezi implicându-te în diverse activități, cunoscând tot mai multe persoane care reușesc să-ți facă viața de student(ă) cât mai interesantă, iar eu mă bucur că am avut parte de astfel de oameni în viața mea”, spune Cătălina.

Sursă foto: Cătălina Arteni/arhivă personală

# Sfaturi și recomandări pentru absolvenții (absolventele) de liceu

Cătălina recomandă absolvenților (absolventelor) de liceu să fie curajoși (curajoase) și să nu le fie frică să iasă din zona de confort. „Sfatul meu pentru viitorii (viitoarele) studenți (studente) este să evadeze din zona de confort în campusuri studențești și, de ce nu, în cele din România. Eu aveam posibilitatea să aleg o facultate aici, în Moldova, la o distanță de cinci minute de casă și părinți, la călduț și cu mâncarea mereu pregătită, dar mi-am dorit să îmi schimb anturajul și să devin și mai independentă, să prind curaj pentru a descoperi totul singură și să gust din viața de studentă, iar această alegere a fost una dintre cele mai bune pe care le-am făcut.” Consideră că fiecare tânăr(ă) trebuie să își valorifice propriile abilități, iar perioada studenției este perfectă pentru a face acest lucru.

Sursă foto: Cătălina Arteni/arhivă personală

# „Devenim mai maturi (mature) și avem mai multe responsabilități”

Cătălina a ales să îmbine studiile cu munca, de aceea dedică prima parte a zilei jobului full-time, iar seara are lecții la masterat. Weekendul însă tânăra îl petrece în compania oamenilor dragi și a diferitelor activități care îi sunt pe plac. „Chiar dacă sunt încă studentă, simt că nu voi mai trăi aceleași sentimente pe care le-am avut în ultimii patru ani, fiindcă odată ce devenim mai maturi (mature) și avem mai multe responsabilități, începem să percepem altfel lucrurile”, a punctat Cătălina.

Sursă foto: Cătălina Arteni/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente