Peste 220 de tineri participanți, peste 8 000 de beneficiari direcți, două bootcamp-uri, finanțare de 550 000 de lei oferită de UNICEF și 24 de proiecte implementate – despre asta a fost ce-a de-a patra ediție UPSHIFT Moldova 2022, proiectul ce oferă șansa tinerilor de a identifica și a soluționa pe cale antreprenorială probleme din comunitățile de proveniență.
Evenimentul final din 19 noiembrie 2022 a reprezentat epilogul UPSHIFT Moldova 2022. Acesta a fost inițiat cu o doză de motivație din partea Mihaelei Iurașcu, președinta TEKEDU, care a evidențiat importanța stabilirii de conexiuni printre membrii și membrele echipelor: „Prin intermediul UPSHIFT, dăm ocazie tinerilor să formeze o rețea de contacte. Printre voi sunt viitori antreprenori sociali și lideri de comunitate”.
Urările de bine și de celebrare a rezultatelor tinerilor în domeniul inovării sociale au fost reflectate și în discursurile lui Marcel Marin, șef al Direcției Tineret a Ministerului Educației și Cercetării, Alex Petrov, ofițer programe pentru tineri și adolescenți UNICEF Moldova, Tatiana Clopot, coordonatoare locală Zona Centru UPSHIFT Moldova 2022, și al Irinei Bejan, coordonatoare locală Zona Sud UPSHIFT Moldova 2022.
La eveniment a fost prezent și Dragan Markovic, coordonator Situații de Criză UNICEF Moldova, care a venit cu un mesaj de încurajare pentru tineri: „Asta e frumusețea proiectului. Procesul educațional nu are loc doar în școli, dar și în afara ei. Educația nu presupune doar primirea cunoștințelor, dar și oferirea lor prin astfel de inițiative”.
Evenimentul a adunat reprezentanți și reprezentante din mai multe echipe, împărtășind cu oaspeții veniți toate realizările creative ale proiectelor câștigătoare din anul acesta pe care vrem să vi le arătăm și vouă, ca să vă servească ca doză de inspirație de la niște tineri și tinere plini/pline de inițiativă și spirit civic.
4Teen Artists este proiectul ce a avut ca scop să organizeze un curs de pictură pe textile pentru tinerii din Sângerei: „S-a ajuns să fiu contactată de un liceu din raionul Sângerei ca să implementăm și la ei un curs de-al nostru. E foarte fain că numărul de tineri de la sfârșit de proiect e mai mare decât cel de la început”, menționează Maria Cojocaru, membră a echipei.
Un alt proiect reprezentativ este Say Yes To Sex Education, ce a organizat o campanie de informare, precum și o serie de traininguri despre educația sexuală în raionul Ungheni. Emanuela Nistiriuc, membră SYSE, menționează că ținta lor erau elevii și elevele claselor a VI-a până la a XI-a și și-au propus să realizeze activitățile tematice la nivel de municipiu, însă locația de bază a desfășurării activităților rămâne a fi IPLT „Mihai Eminescu” din Ungheni.
De asemenea, printre proiectele implementate este „EGALitate de GEN pentru TINERii și TINERile din Drochia”. Stas Cebotari, membru al echipei, menționează că inițiativa este desfășurată în premieră, ceea ce reprezintă un imperativ pentru promovarea egalității, ca valoare universală, în această regiune: „Ne-am bucurat că activitățile proiectului, deși nu exhaustiv, au prins priză la tineri. De altfel, am fost și suntem susținuți, inclusiv financiar, de către parteneri, autoritățile publice locale, care manifestă deschidere spre colaborare. Această realitate complementează efortul nostru comun în a construi o societate echitabilă, liberă de stereotipuri și prejudecăți. Considerăm că putem oferi exemple celorlalți doar prin propriul exemplu. În susținerea acestui deziderat, punem accent pe educația tinerei generații, ceea ce, de altfel, reprezintă și un obiectiv al proiectului în cauză”.
Alte proiecte câștigătoare sunt Youth 4 Peace, „ART”, Ukraine Fest, „Copii mici și curioși vor să fie sănătoși”, „Acasă la Mama Natură”, Vivere Sanus, „Dă sens banilor”, „Citalca”, „Media Club Nord”, BrainBurn, Street Art, „Un mediu curat, un mediu sănătos”, „Agricultura Eco”, Calisthenics Park, „Solidari pentru un viitor mai bun”, Create Yourself, „Mediu curat – sat dezvoltat”, „Un pom plantat, un aer mai curat” și „Eco Rucsac Transformer”.
UPSHIFT Moldova este un program de inovare socială care susține implicarea tinerilor în domeniul economic prin intermediul antreprenoriatului social. În Moldova, acest program este implementat de TEKEDU, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu UNICEF Moldova. Programul acționează prin intermediul antreprenoriatului social, pe calea formării și consolidării de competențe și abilități, precum și prin punerea la dispoziție a unor instrumente de dezvoltare economică. Pe parcursul programului, UPSHIFT antrenează tinerii participanți în activități de educare și învățare, oferindu-le posibilitatea de a implementa propriul proiect social/inițiativă antreprenorială prin acordarea de fonduri seed și prin asigurarea mentoratului.
Programul de activități de instruire a tinerilor are loc prin intermediul bootcamp-urilor, unde timp de opt zile participanții au posibilitatea de a se implica în ateliere de lucru și traininguri ce le dezvoltă competențe de identificare, schițare, elaborare, testare și prezentare persuasivă a proiectului. Echipele câștigătoare trec ulterior printr-un program de mentorat și au parte de toată susținerea și consultanța necesară pentru a-și realiza ideea propusă.
În contextul războiului din Ucraina, UPSHIFT Moldova 2022 s-a alăturat eforturilor UNICEF de a integra social tinerii ucraineni refugiați la noi în țară. Astfel, cei 15 tineri refugiați participanți ai grupei ruse organizate în premieră au înregistrat realizări importante: trei proiecte câștigătoare și două proiecte dedicate integrării lor sociale.
Toate noutățile și oportunitățile UPSHIFT Moldova pot fi urmărite pe pagina de Facebook sau pe website-ul www.upshift.md.