Air Moldova a comercializat bilete pentru vara anului 2023 în lipsa unui orar de zbor aprobat de către Autoritatea Aeronautică Civilă

air moldova aeroport
Foto:Facebook/Air Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a efectuat o inspecție la operatorul aerian „Air Moldova”. În cadrul activității de control au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate.

Ca urmare a inspecției, operatorul aerian a fost atribuit la a IV-a Grupă de risc, ceea ce conform Procedurilor și Instrucțiunilor Aeronautice Civile PIAC-OPS, Partea CAT, pct. 6.5.8.3 constituie o situație în care – „operatorul aerian pare a avea majore dificultăți financiare, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului şi de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare şi/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acțiunile ulterioare”.

În acest sens, AAC a emis o prescripție inspectorială prin care a solicitat de la Air Moldova, elaborarea și prezentarea spre aprobarea AAC a unui plan de acțiuni corective, care să stabilească acțiunile de remediere a situației financiare precare, pentru a asigura buna funcționare a operatorului aerian. La fel a avut loc o evaluare ampla a riscurilor, fiind solicitată asigurarea corespunderii la cadrul normativ național privind cerințele de certificare.

În același timp, din informațiile apărute pe rețelele de socializare, s-a constatat că Air Moldova a inițiat o campanie de promovare de comercializarea a biletelor de transport aerian pentru sezonul de vară a anului 2023, în lipsa unui orar de zbor aprobat de către autoritate, iar pentru unele destinații și lipsa autorizațiilor pentru exploatarea rutelor regulate.

Astfel, având în vedere rezultatele inspecției, AAC a solicitat Companiei Aeriene „Air Moldova” suspendarea comercializării biletelor pentru destinațiile pentru care nu există un orar de zbor aprobat corespunzător și/sau autorizația pentru exploatarea rutei regulate.

Totodată, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și eventual atragerii la răspundere a persoanelor ce se fac vinovate de încălcările menționate, Autoritatea Aeronautică Civilă a înaintat un demers în adresa organelor de drept.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente