Circa 100 de femei supraviețuitoare ale violenței domestice au devenit mai abilitate pentru integrarea socio-economică 

AMP7013-1

97 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, supraviețuitoare ale violenței în familie din 12 comunități din Ungheni și Cahul, au fost susținute și abilitate economic în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. Proiectul a fost realizat în baza Acordului de Colaborare cu UN Women Moldova și a avut drept scop integrarea socio-economică a femeilor supraviețuitoare ale violenței, precum și îmbunătățirea percepției în rândul populației locale despre fenomenul violenței domestice și în bază de gen, egalitatea de gen, drepturile femeilor.

Colaborare interinstituțională în sprijinul victimelor violenței

În cadrul proiectului s-a creat o rețea de 42 de actori-cheie, care au participat activ și au contribuit cu expertiza proprie și conexiunile lor la integrarea socio-economică a femeilor supraviețuitoare ale violenței. Printre aceștia se numără: asistenți sociali, reprezentanți ai APL din raioanele Cahul și Ungheni, echipele multidisciplinare,  reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale de ocupare a forței de muncă Ungheni și Cahul, parteneri de dezvoltare și alte oreganizații/instituții.

Astfel au fost create 16 cluburi pentru femei în Ungheni și Cahul, la care au aderat 256 de femei. În cadrul cluburilor femeile au participat la diferite ateliere de dezvoltare personală, au primit consiliere psihologică, consiliere în carieră, formare profesională și sprijin la angajare.

Modelul de incluziune – o nouă șansă pentru victimele violenței 

Ieșirea din cercul vicios al violenței nu este ușoară. Persistența stereotipurilor care insistă asupra inegalității de gen, tolerarea cazurilor de violență, frica, rușinea și marginalizarea socială sunt principalele impedimente. De asemenea, lipsa unui loc de muncă, sărăcia, lipsa de educație, dependența economică a femeilor față de bărbați, neîncrederea în forțele proprii, dar și neîncrederea în instituțiile care le asigură securitatea sunt factori care contribuie la neputința victimelor de a rupe acest cerc vicios.  

În acest sens a fost elaborat un model de incluziune socio-economică a femeilor, co-creat și pilotat pentru a da posibilitatea supraviețuitoarelor violenței în familie să ajungă la activități de angajare și activități generatoare de venituri.

Femeile, asistate la fiecare pas spre succes 

A fost elaborat Mecanismul de referire pentru abilitarea economică a femeilor, bazat pe parteneriate și menit să ușureze drumul femeii spre ocupare și independență financiară. În mecanism au fost stipulate măsurile exacte care urmează a fi implementate în regiune până în anul 2023 pentru abilitarea socio-economică a fetelor și femeilor victime și supraviețuitoare ale violenței. 

Calea spre independență financiară a fost parcursă în mai multe etape de intervenție:
# identificarea femeilor neocupate, prioritar victime, supraviețuitoare sau cu risc de violență în familie;
# integrarea socială (consiliere psihologică individuală, coaching, dezvoltare personală, referire către alte servicii comunitare) pentru depășirea situației de criză, inclusiv în procesul de adaptare la locul de muncă și de trai;
# integrare profesională (orientare și formare profesională, educație antreprenorială, mediere în procesul de angajare în câmpul muncii, consiliere juridică, sprijin la angajare, sprijin la inițierea unei activități generatoare de venit).

Este necesară conștientizarea și implicarea fiecărui cetățean 

Pentru a ajunge la un public cât mai mare, au fost organizate campanii de informare, astfel încât tot mai multe persoane să conștientizeze importanța contracarării fenomenului violenței domestice. În total, în urma acțiunilor de comunicare realizate în cadrul proiectului, peste 784 de mii de persoane au aflat despre activitățile realizate în proiect, au fost informate despre fenomenul violenței domestice și de gen, despre egalitatea de gen și drepturile femeilor.

În cadrul proiectului 21 de femei au beneficiat de minigranturi pentru afacerea proprie, ca să obțină independență economică și să îndrăznească să își trăiască visele. Iar actorii-cheie care au participat la îndeplinirea viselor lor sunt gata să-și extindă mai departe serviciile către supraviețuitoarele violenței.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente