Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale anunță despre lansarea ghidului „Busola pentru o călătorie în doi”. Acesta reprezintă primul ghid autohton care pune la dispoziție un set de exerciții și teste puse în aplicare în cabinetul de consiliere. Ele au menirea să ajute cuplurile să-și consolideze dragostea și respectul în casa lor, fără prezența specialiștilor.
Ghidul „Busola pentru o călătorie în doi” este parte componentă a cursului gratuit ,,Parteneri pregătiți – Parteneri împliniți” de pe platforma pentrucuplu.md, lansat săptămâna precedentă de IFIS.
Ghidul poate fi descărcat AICI doar după autentificare pe platformă.
În același timp, primele 50 de cupluri care vor parcurge gratuit cursul online adresat soților și soțiilor sau persoanelor care nu și-au oficializat relația, vor obține în dar câte un ghid pe suport de hârtie, ediție limitată, dar și vor putea beneficia de o ședință cu unul (unele) dintre coautori (coautoare) ai (ale) ghidului.
Ghidul „Busola pentru o călătorie în doi” reprezintă un suport informativ unic în felul său pentru populația din Moldova, care vine să ajute cuplurile să învețe să discute, să se iubească și să prevină crizele care conduc la violență și divorț.
Coautorul ghidului, Sergiu Toma, spune că: „Ne-am propus să ajungem la cât mai multe cupluri din două raioane (Fălești și Strășeni) cu resurse educaționale care să le ajute să învețe despre relație. Din păcate, la noi oamenii se preocupă de relații doar atunci când nu le merg bine lucrurile, când au probleme. Misiunea noastră prin intermediul acestui proiect este să prevenim aceste probleme (de exemplu, violența sau lupta împotriva stereotipurilor pe bază de sex). Printre aceste resurse educaționale pe care le oferă platforma Pentrucuplu.md, este acest ghid online. Acest suport informațional reprezintă întruchiparea mai multor subiecte care, de obicei, sunt ascunse de parteneri. Ghidul îi va învăța pe îndrăgostiți să găsească răspunsuri la întrebări simple, dar importante: «Vrei să fim în relație?», «Cum tăcem, cum și când vorbim?», «Ce facem cu banii comuni?», dar și alte subiecte sensibile neabordate la timpul potrivit forțează cuplurile să ajungă în situații de criză (violență, certuri, divorț). În acest context, problemele discutate mai sus ne-au făcut să ne gândim asupra elaborării unui ghid accesibil pentru bărbați și femei care și-au declarat dragoste, ca să îl poată răsfoi și învăța cum să construiască o relație sănătoasă și durabilă. De aceea. dacă iei acest ghid practic în mâini și îl răsfoiești și să faci ceea ce scrie acolo, îți face foarte mult bine.”
Oxana Costandachi, psihoterapeută din cadrul Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale a povestit cum s-a născut ideea de a elabora în premieră pentru Moldova un ghid care să educă partenerii în viața lor comună.
„Crearea ghidului a fost inspirat din istorii personale din cabinetul psihologului, din diverse surse ale autorilor străini, dar mai mult ca temei au devenit problemele cunoscute în țară la noi. Analizând statisticile, am constatat că în scurt după căsătorie fiecare al doilea cuplu divorțează. De aici a apărut ideea de a crea un ghid special dedicat cuplurilor.
Cristina Balan-Jereghi, psihologă din cadrul Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale, a menționat că Ghidul „Busola pentru o călătorie în doi” este o premieră pentru Moldova, care ajută persoanele să construiască relația de la bunul început.
„În Moldova sunt multe materiale despre «Ce facem când deja ești în situația de violență, unde te adresezi, cum te protejezi». Însă la noi nu există ghiduri suficient de valoroase și informative pentru cupluri dedicate pentru primele etape pentru a ști și a înțelege ce putem face mai bine, cum ne putem valorifica dragostea pentru a deveni un cuplu armonios.”
Statisticile referitoare la problemele de familie (Studiul Generații și Gen 2021 în Moldova) au arătat că 28,3 % bărbați și 21,9 % femei nu au experiență de conviețuire. De asemenea, 78 % dintre cupluri au avut neînțelegeri relevante în ultimele 12 luni (aproximativ 40-50 % pe teme precum „bani”, „responsabilități și timp liber” și „relațiile cu prietenii și părinții”). Toate aceste considerații și realități descriu necesitatea de concentrare asupra problemelor de cuplu și poziționează consilierea ca o abordare eficientă în lucrul cu așteptările, cunoștințele și înțelegerile atât ale bărbaților, cât și ale femeilor la nivel mondial cu referire la viața de familie – înainte și în timpul conviețuirii. Practicile și tradițiile generale din Moldova în perioada în care cuplul decide să se căsătorească sau să coabiteze sunt concentrate în mare parte pe romantism și organizare a mediului, cu o mai puțină conștientizare a problemelor legate de abilitățile de viață de familie.
Un alt fenomen agravant ține de numărul crescut de divorțuri (aproximativ 50 % în primii doi ani de căsnicie), iar statisticile și studiile reflectă prevalența abuzului asupra femeilor și a stereotipurilor de gen atât la bărbați, cât și la femei în ceea ce privește viața de familie și responsabilitățile împărtășite, mai ales în mediul rural.
Drept urmare, IFIS și-a propus să implementeze un proiect inovator „Parteneriat de la începutul relației – consiliere de cuplu”. Scopul proiectului este creșterea accesului cuplurilor la programe de prevenire a violenței și combaterea stereotipurilor de gen și consolidarea cunoașterii principiilor egalității de gen, dar și tranziția vieții de familie în două raioane din Moldova (Fălești și Strășeni) prin cursuri de consiliere premaritală/de cuplu.
Ghidul „Busola pentru o călătorie în doi” este produsă în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Publicația a fost elaborată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.