În urma audierii SA Moldovagaz de către Curtea de Conturi a Republicii Moldova, au fost depistate un neregularități grave care au constat în lipsa rapoartelor financiare și investiții nefundamentate și nejustificate a 815,8 milioane de lei.
În urma auditului efectuat de Curtea de Conturi, s-a constatat că unele „activități, procese și proceduri, precum și tranzacții, concepute, create și realizate de SA Moldovagaz și persoanele responsabile de guvernanță, nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding”. La fel, s-a depistat și lipsa unor documente ca rezultat al „distrugerii acestora conform legislației în vigoare, ridicarea de către organele de urmărire penală, lipsa rapoartelor financiare și documentelor primare aferente activităților economice ale întreprinderilor din stânga Nistrului, necontrolate de SA Moldovagaz”.
În perioada 2011-2021 în sistemul gazelor naturale s-a investit circa 3,6 miliarde de lei, inclusiv 524,7 milioane fiind realizate de SA Moldovagaz, restul de 3,1 miliarde fiind realizate de întreprinderile din sistemul de transport și distribuție a gazelor naturale.
Potrivit auditului, astăzi doar investițiile în valoare totală de 2,77 de miliarde de lei sau 77,3 % au fost acceptate de către ANRE în scopul recuperării prin tarif, iar investițiile în valoare de 815,8 milioane de lei au fost considerate și apreciate ca „neplanificate, nefundamentate și nejustificate conform, și pe deplin, fiind aplicate neconform criteriilor de evaluare”.
Un exemplu elocvent al investițiilor efectuate în lipsa surselor de recuperare a costurilor reprezintă construcția clădirii de tip oficiu a S.A. Moldovagaz din str. Pușkin 64, mun. Chișinău. Mijloacele planificate pentru a fi utilizate în construcția acestei clădiri au fost permanent în creștere. Astfel, în anul 2005, Consiliului de administrație al SA Moldovagaz planifica alocarea până la 63 de milioane de lei pentru lucrările de proiectare și construcție a clădirii. În anul 2006 costul ei a crescut la 230,9 milioane lei cu suprafața totală de 12 700 de metri pătrați. În 2013, documentația de proiect a fost modificată, suprafața construcției fiind majorată până la 13 500 de mii de metri pătrați. În anul 2018, valoarea investițiilor suportate a atins cifra de 445,6 milioane de lei.
La fel, Curtea de Conturi afirmă că datorită lipsei documentelor în original aferente licitațiilor desfășurate în perioada 2011-2015, contractelor și proceselor-verbale de executare a lucrărilor pentru perioada 2009-2015 privind lucrările de construcție a clădirii, auditul public extern a fost limitat de a verifica și a se expune asupra conformității investițiilor capitale efectuate de SA Moldovagaz la obiectivul construit.
Raportul Curții de Conturi scoate în evidență și achitarea dobânzilor în valoare de „13 milioane lei, cât și a comisioanelor/taxelor și alte plăți aferente eliberării creditelor de 1,4 milioane lei” în urma contracarării a trei credite în valoare totală de 138 de milioane de lei pentru finanțarea construcției clădirii în anii 2010, 2011 și 2013.
Totodată, nu sunt justificate nici investițiile efectuate în valoare totală de 20,7 milioane lei în clădirea administrativă din orașul Ungheni cu suprafața totală de 963,9 metri pătrați. Conform proiectului elaborat în anul 2011, valoarea estimată a lucrărilor de construcție a însumat 17,3 milioane lei, fiind planificată darea în exploatare a obiectului la finele anului 2016. Pe parcursul executării lucrărilor, ca urmare a unor modificări în proiect, valoarea de deviz a obiectului a crescut cu 10 milioane de lei, ajungând la 27,3 milioane, iar la data de 21 martie 2016 s-a decis conservarea obiectului în cauză.
Două companii internaționale vor efectua auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Vorbim despre „Wikborg Rein Advokatfirma AS” din Norvegia și ”Forensic Risk Alliance & Co” din Marea Britanie. Prin urmare, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până în data de 30 ianuarie 2023.
La sfârșitul lui octombrie 2021, după încheierea acordului de livrare a gazelor naturale dintre Republica Moldova și Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că cele două părți au convenit să se efectueze un audit independent al datoriilor acumulate la Moldovagaz, pentru malul drept al Nistrului – 700 de milioane de dolari.
Autor: Maxim Pistrui