Resursele naturale au fost transformate într-un campionat mondial desfășurat în deșert. Ce trebuie să știi despre turneul din Qatar

FIFA Qatar
Foto:FIFA

Astăzi, 20 noiembrie, are loc primul meci al Campionatului Mondial de Fotbal 2022. Pe stadionul Al Bayt din orașul Al Khor se vor duela selecționata gazdă – Qatar – și naționala Ecuadorului. Ați spune poate că e doar un joc, nu? Ei bine, nu-i chiar așa. E mai mult decât atât.

Istoria e despre cum o organizație (FIFA) care controlează sportul pe care oamenii îl iubesc cel mai mult a rămas „jefuită” de o țară mică – Qatar – care controlează o bună parte din resursele naturale (petrol și gaze naturale) de pe glob.

Condițiile de muncă

Sursă foto: Christopher Pike/Bloomberg

Petrolul și gazele naturale au fost transformate într-un mondial desfășurat în deșert, într-o țară construită pe baza combustibililor fosili și a migranților care mor din cauza condițiilor deplorabile de muncă. De când Qatar a câștigat organizarea Campionatului Mondialul de Fotbal, în țară au murit peste 6 500 de migranți, iar câteva sute dintre ei au lucrat la construcția stadioanelor, precizează cotidianul francez Le Monde.

Cu toate acestea, autoritățile din Qatar au contestat aceste date, susținând că doar 37 de decese au avut loc în rândul muncitorilor de pe șantierele stadioanelor.

Organizația Internațională a Muncii spune că cifrele prezentate de Qatar reprezintă o subestimare a situației reale, subliniind faptul că Statul Qatar nu ia în considerare decesele cauzate de atacurile de cord și de insuficiența respiratorie ca fiind legate de muncă, deși acestea sunt adesea cauzate de munca la temperaturi ridicate.

Organizația estimează că 50 de muncitori străini au murit și alți peste 500 au fost grav răniți în Qatar numai în anul 2021, iar alți 37 600 au suferit răni ușoare sau moderate.

În total, aproximativ 30 000 de muncitori din țări precum India, Bangladesh, Nepal și Filipine au construit infrastructura pentru finala campionatului mondial, inclusiv stadioane noi, hoteluri și drumuri.

Conform unui raport din 2012 al Human Rights Watch, muncitorii care construiau stadioanele pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar erau plătiți cu salarii între 8 și 11 dolari pe zi, pentru o muncă de 9-11 ore în condiții extreme.

În raportul Human Rights Watch se mai precizează că foarte des muncitorii străini primeau mai puțini bani decât era stipulat inițial în contractele de muncă. De asemenea, locuiau până la 18 persoane într-o cameră, deși legislația din Qatar interzice să fie mai mult de patru muncitori într-o cameră.

Drepturile persoanelor LGBTQ+

Pe 24 octombrie 2022, Human Rights Watch a mai publicat un raport în care atrage atenția asupra faptului că siguranța persoanelor LGBTQ+ la campionat nu este garantată. Human Rights Watch a documentat șase cazuri de tortură și cinci cazuri de hărțuire sexuală în custodia poliției între 2019 și 2022. Cel mai recent caz documentat este din septembrie 2022.

„Libertatea de exprimare și nediscriminarea pe baza orientării sexuale și a identității de gen ar trebui să fie garantate permanent pentru toți rezidenții din Qatar, nu doar pentru spectatorii care merg în Qatar pentru campionat. FIFA ar trebui să facă presiuni asupra guvernului din Qatar pentru a asigura o reformă pe termen lung care să protejeze persoanele LGBT de discriminare și violență”, a declarat Human Rights Watch.

Organizatorii Campionatului Mondial de Fotbal 2022 din Orientul Mijlociu spun că „toată lumea este binevenită” și susțin că nimeni nu va fi discriminat. În același timp, actele homosexuale sunt ilegale în Qatar, deoarece sunt considerate imorale în conformitate cu legea islamică Șaria. Pedepsele includ amenzi, închisoare de până la șapte ani și chiar condamnare la pedeapsă cu moartea. Mai mult decât atât, directorul proiectului Campionatului Mondial din Qatar 2022, Nasser Al-Khater, a declarat că legile privind homosexualitatea nu se vor schimba, iar vizitatorii ar trebui să „respecte cultura noastră”, notează BBC.

Banderola de căpitan a echipei naționale a Germaniei pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar. Foto: Getty Images

Căpitanul Angliei, Harry Kane, și căpitanii altor nouă echipe participante europene vor purta banderole One Love pentru a-și arăta sprijinul pentru persoanele LGBTQ+. Banderola, în culorile curcubeului și cu o inimă la mijloc, promovează diversitatea și incluziunea și a fost lansată de echipa Țărilor de Jos înainte de EURO 2020, ca un mesaj împotriva discriminării.

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a adresat pe 4 noiembrie o scrisoare celor 32 de echipe participante la campionat, în care le îndeamnă să „se concentreze acum pe fotbal”, să nu „târască” fotbalul în „bătălii” ideologice sau politice și să nu încerce să dea „lecții de morală”.

Conform unui sondaj realizat la începutul lunii noiembrie 2022, o mare majoritate a britanicilor consideră că mondialul nu ar trebui să se desfășoare în Qatar din cauza poziției acestui stat față de drepturile LGBTQ+.

Totuși, trebuie să menționăm că pentru prima dată în istorie la Campionatul Mondial de Fotbal vor arbitra femei. Este vorba despre: Salima Mukansanga din Rwanda, Stéphanie Frappart din Franța și Yoshimi Yamashita din Japonia.

Sursă foto: Onefootball

De ce a fost ales Qatar ca gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal?

În 2010, Qatar a obținut drepturile de organizare a Campionatului Mondial de Fotbal după ce a câștigat un scrutin al celor 22 de membri executivi ai FIFA, învingând candidaturile din partea SUA, a Coreei de Sud, a Japoniei și a Australiei. Acea zi a fost denumită într-un documentar produs de Netflix drept the payment day [ziua plății].

Dintre cei 22 de membri ai comitetului executiv al FIFA care au votat în acea zi pentru Qatar, mulți dintre ei au fost de atunci acuzați sau inculpați pentru acte de corupție.

Înaintea anunțării voturilor, doi membri ai comitetului executiv al FIFA au fost arestați pentru că au primit mită. Votul lor nu a fost luat în calcul. Cu toate acestea, chiar și fără două voturi Qatar a adunat suficientă „susținere” pentru a obține titlul de țară gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal.

Qatar a fost acuzat că a plătit oficialilor FIFA în jur de 3,7 milioane de dolari sub formă de mită pentru a obține voturile necesare. În pofida acuzațiilor aduse, în 2014, gazdele mondialului au fost dezvinovățite de acuzațiile de corupție.

În cadrul unei anchete de corupție inițiată de FBI în anul 2020 asupra organismului de conducere al FIFA, procurorii americani au acuzat trei foști înalți oficiali FIFA că au primit mită pentru că au votat în favoarea Qatarului.

În 2010, președintele de atunci al FIFA, Sepp Blatter, a susținut candidatura Qatarului ca gazdă a mondialului, dar acum, pe 8 noiembrie 2022, spune că a fost o „greșeală” să acorde Campionatul Mondial de Fotbal către Qatar. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat cotidianului elvețian Tages-Anzeiger.

Cum s-a pregătit Qatar pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022?

Există opt stadioane, dintre care șapte au fost construite pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022.

Sursă foto: Maxar Technologies

Al Bayt Stadium (Al Khor) – 60 000 de locuri, inaugurat în noiembrie 2021

Khalifa International Stadium (Doha) – 45 416 locuri, inaugurat în 1976, renovat în 2017

Al Thumama Stadium (Al Thumama) – 40 000 de locuri, inaugurat în octombrie 2021

Ahmad bin Ali Stadium (Al Rayyan) – 50 000 de locuri, inaugurat în 2020, după ce stadionul vechi (inaugurat în 2003) a fost dărâmat și complet reconstruit

Lusail Iconic Stadium (Lusail) –  80 000 de locuri, inaugurat în noiembrie 2021, va găzdui finala Campionatului Mondial din Qatar

Stadium 974 (Ras Abu Aboud) – 40 000 de locuri, inaugurat în noiembrie 2021, la construcția căruia au fost folosite 974 de containere de transport reciclate

Education City Stadium (Al Rayyan) – 45 350 de locuri, inaugurat în februarie 2020

Al Janoub Stadium (Al Wakrah) – 40 000 de locuri, inaugurat în mai 2019

Sursă foto: Maxar Technologies/Bloomberg

Totodată, au fost construite aproximativ 100 de hoteluri noi, precum și un nou sistem de metrou, drumuri noi și o extindere a Aeroportului Internațional Hamad.

Qatar a construit, de asemenea, un întreg oraș nou în jurul stadionului Lusail, în care se va juca meciul final.

Publicația Bloomberg scrie că în cei 12 ani de când Qatar a obținut drepturile de organizare a Campionatului Mondial de Fotbal, țara bogată în resurse naturale a cheltuit 300 de miliarde de dolari pentru a se pregăti pentru startul competiției.

Conform aceleiași surse, combustibilul fosil a făcut din această țară una dintre cele mai bogate din lume pe cap de locuitor. Populația sa nativă numără doar aproximativ 350 000 de qatarezi – numărul oficial nu este niciodată publicat –, majoritatea rezidenților (95 %) fiind reprezentată de emigranți.

Sursă Foto: Christopher Pike/Bloomberg

Conform BBC, Qatar a anunțat cu două zile înainte de turneu că nu va permite vânzarea de bere la stadioanele gazdă. Alcoolul va fi disponibil doar în zonele destinate fanilor și în barurile hotelurilor de lux. Va costa între 10 și 12 lire sterline o cutie sau o halbă.

Qatar se așteaptă la vizita a 1,5 milioane de fani ai fotbalului din întreaga lume în timpul finalei campionatului mondial, fiind prima națiune arabă care găzduiește turneul.


Campionatul Mondial e Fotbal 2022 din Qatar va avea loc în perioada 20 noiembrie-18 decembrie 2022. Aici puteți vedea cum arată grupele campionatului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente