Ascultăm muzică poloneză în inima capitalei. Vino la Concursului Tinerilor Pianiști „Ignacy Paderewski”

piano
Foto:Unsplash/Jordan Whitfield

Pasionații culturii muzicale poloneze sunt invitați la cea de-a X-a ediție a Concursului Tinerilor Pianiști Ignacy Paderewski, care va avea loc la Sala cu Orgă, în datele 26-27 noiembrie.

Ignacy Paderewski (1860 – 1941) – figură proeminentă a vieții culturale și politice a Poloniei: pianist, compozitor, Directorul Conservatorului din Varșovia, Ministru Afacerilor Externe al Poloniei și Prim-ministru. 

Sursă imagine: Ignacy Paderewski

Evenimentul este organizat sub patronajul Ambasadei Poloniei la Chișinău, care timp de 9 ani consecutiv, petrece acest eveniment, cu scopul de a promova cultura muzicală poloneză în spațiul internațional. 

Participanți sunt tinerii pianiști, elevi ai școlilor, liceelor și colegiilor cu profil muzical din Republica Moldova, precum: Liceul-Internat cu Profil Muzical Cipran Porumbescu, CEEA Ștefan Neaga, Școala de Arte Maria Bieșu, Școala de Arte Valeriu Poleakov, Școala de Arte Alexei Stârcea, etc. Tinerii pianiști sunt grupați în patru categorii de vârstă, cu vârsta cuprinsă între 6 – 20 de ani: I categorie (clasele I – IV) – piesă a unui compozitor polonez și o piesă în stil Baroc; II categorie (clasele V – VII) – piesă a unui compozitor polonez și un studiu de virtuozitate; III categorie (clasele VII – XII) – piesă a unui compozitor polonez, mișcarea I Allegro de Sonată dintr-o sonată clasică și un studiu din repertoriul lui F. Chopin; IV categorie (studenți ai instituțiilor superioare de învățământ) – două mazurci și un studiu din repertoriul lui F. Chopin și o creație amplă la alegere. 

Din componența juriului fac parte reprezentanți ai Ambasadei Poloniei la Chișinău, ai liceelor de muzică C. Porumbescu și S. Rahmaninov, ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Filarmonicii Naționale S. Lunchevici. 

Acest concurs are menirea de a descoperi și promova noi talente, stimulând tinerii pianiști să cultive valori universale exprimate prin muzică, să participe la evenimente publice, să-și cunoască capacitățile interpretative într-o concurență loială și deschisă între colegi din diverse instituții din Republica Moldova și, evident, să exploreze arta pianistică a culturii poloneze.

Autoare: Natalia Marcu, studentă AMTAP

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente