A început evacuarea cetățenilor din teritoriile eliberate din regiunea Herson. Cele mai importante evenimente din a 269-a zi de război

ucraina
Foto:unian.net

Astăzi este a 269-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 A început evacuarea cetățenilor din teritoriile eliberate din regiunea Herson. „Evacuarea nu este obligatorie și înseamnă că statul își asumă responsabilitatea pentru transport. Oamenii trebuie să fie duși la locul unde își vor petrece iarna. Tratamentul și locuința vor fi finanțate”, a declarat ministra reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Irâna Vereșciuk. Grupuri de oameni din Herson ar putea fi plasați în Nicolaev în puncte de reședință temporară până când autoritățile vor decide unde să-i trimită în continuare. Consiliul Regional Herson i-a îndemnat pe locuitorii din regiunii să nu se grăbească să se întoarcă acasă, deoarece situația de securitate din oraș și din așezările din apropiere este încă foarte dificilă.

🟣 În regiunea Herson, armata rusă a tras într-un punct de colectare a pâinii, cinci persoane au fost rănite. Șeful adjunct al Biroului Președintelui Ucrainei a anunțat despre acest lucru pe Telegram.

🟣 Marea Britanie va furniza Ucrainei 120 de tunuri speciale antiaeriene și stații radar. Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a spus acest lucru după discuțiile cu președintele Volodâmâr Zelenski la Kiev, transmite unian.net. Sunak a subliniat că Marea Britanie va continua și va extinde programele de pregătire pentru militarii ucraineni, medici și ingineri. Potrivit acestuia, vor fi furnizate și echipamente de iarnă pentru armata ucraineană, precum și ajutor umanitar în valoare totală de peste 16 milioane de lire sterline.

🟣 Peste 80 de specii de animale din Ucraina sunt pe cale de dispariție din cauza războiului. Informațiile au fost prezentate de reprezentanții mișcării UAnimals pe pagina oficială de Facebook. Potrivit activiștilor, în urma bombardamentelor au ars 23 286 de hectare de pădure. Habitatul obișnuit al multor animale a fost perturbat.

🟣 Trei militari ai unui batalion marin separat al Marinei Ucrainene au fost eliberați din captivitate. Militarii eliberați au primit asistență medicală și psihologică. Informațiile au fost oferite de reprezentanții Forțelor Navale ucrainene într-o postare pe Facebook.

🟣 Armata rusă a tras peste 60 de obuze și artilerie grea în regiunea Dnipropetrovsk. Oamenii sunt în siguranță. Locuințele, anexele și mașinile au fost avariate. Acest lucru a fost anunțat în Telegram de către președintele Administrației militare regionale Dnipropetrovsk.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente