Facultatea urbanism și arhitectură celebrează jumătate de secol de activitate în cadrul UTM

027-1

Anul 2022 reprezintă un punct de referință pentru Facultatea Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei – împlinirea a 50 de ani de activitate. Marcarea acestui jubileu înseamnă, de fapt, celebrarea a jumătate de secol de învățământ superior în domeniul construcțiilor și arhitecturii.

Cu această ocazie, în perioada 15-17 noiembrie 2022, FUA a organizat mai multe activități  cu caracter științific și educațional:
# semicentenarul Facultății Urbanism și Arhitectură;
# ziua Cercetării la Facultatea Urbanism și Arhitectură;
# ziua Internațională a Studenților.

La evenimentul festiv au participat reprezentanții mai multor instituții din Republica Moldova: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor, Pretura sectorului Botanica, Uniunea Arhitecților din Republica Moldova, personalități notorii din domeniu atât din Republica Moldova, cât și din România, membri ai comunității academice UTM, studenți.

În deschiderea ceremoniei, a luat cuvântul lect. univ., dr. Olga HAREA, decana Facultății Urbanism și Arhitectură, care a felicitat comunitatea academică, studenții și oaspeții cu prilejul aniversării FUA, totodată adresând mulțumiri sponsorilor care au contribuit la realizarea evenimentului.

În discursul său, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a subliniat că FUA este o facultate-cheie a UTM, iar 50 de ani, în context academic,  „semnifică o întreagă epocă, iar vârsta înseamnă experiență, tradiție, valoare, reputație”. Potrivit rectorului Viorel BOSTAN, FUA este o facultate specială și deosebită: „Specificul acesteia rezidă în simbioza dintre util și frumos, inginerie și arhitectură, facultatea demonstrându-și de-a lungul timpului valoarea și potențialul uman extraordinar”.

Cu un mesaj de felicitare a venit acad., prof. univ., dr. hab. Ion BOSTAN, care a reiterat că imaginea și fața satelor și orașelor din Republica Moldova depinde de activitatea arhitecților, în general, și de FUA, în particular.

Liliana DABIJA, secretară general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a consemnat că acest jubileu pentru FUA este unul semnificativ, căci anume aici, pe parcursul a 50 de ani, se făurește Viitorul, se formează profesioniști și se pregătesc specialiști atât de necesari pentru dezvoltarea statului Republica Moldova. În semn de recunoștință a meritelor FUA și cu prilejul aniversării a 50 de ani de activitate, d-sa a înmânat o diplomă din partea MIDR „Pentru contribuție remarcabilă la crearea și consolidarea unei noi generații de drumari, ingineri, constructori, proiectanți, energeticieni și arhitecți care vor dezvolta în continuare și vor promova idei inovatoare pentru prosperarea Republicii Moldova”.

Cu o diplomă de recunoștință a meritelor și cu o donație pentru laboratorul de cercetări științifice a venit și conf. univ., dr. Sergiu BEJAN, ex-decan FUA, actualmente director Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor, exprimându-și gratitudinea pentru întreaga echipă a FUA care contribuie prin perseverență și muncă asiduă la dezvoltarea țării.

Prezenți la festivitate, au luat cuvântul și Iurie POVAR, președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, care a remarcat nivelul înalt de pregătire al absolvenților FUA, dar și Diana GUBA, pretor al sectorului Botanica, care s-a pronunțat pentru colaborarea și implementarea diverselor proiecte comune.

La Conferința Științifică Internațională „Probleme actuale în urbanism și arhitectură”, aflată la cea de-a XI-a ediție, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul UTM, a garantat  FUA suportul necesar pentru modernizarea Facultății și s-a referit la noile tendințe apărute în urbanism și arhitectură, lipsa specialiștilor în domeniu și alte problemele cu care se confruntă sectorul dat, care se pot soluționa doar prin cooperarea cât mai strânsă între comunitatea academică și mediul socio-economic.

În cadrul manifestării științifice internaționale au fost abordate diverse probleme de actualitate, care au fost structurate pe trei secțiuni:
# teoria și practica arhitecturii, reabilitarea și consolidarea construcțiilor, arhitectură de interior;
# eficiență energetică, alimentări cu apă și protecția mediului;
# planificarea urbană, drumuri, mobilitatea și siguranța infrastructurii, materiale și mecanizare în construcții.

De Ziua Internațională a Studenților, FUA a organizat o sesiune de prezentări. Celor mai activi studenți le-au fost înmânate diplome de apreciere. Reprezentanții unor companii de succes din Republica Moldova și România au ținut discursuri motivaționale, au povestit istorii de succes și au relatat experiențe personale, invitând și provocând studenții să exploreze noi orizonturi și să creeze ei înșiși istorii de succes.


Acest material a fost scris și redactat de echipa USMF. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente