Fondată în 1937 ca Școală de Limbi Străine de către Institutul Pedagogic din Azerbaidjan, astăzi Universitatea este un centru de pregătire a specialiștilor de înaltă calificare la peste 60 de programe de studii în cadrul a cinci facultăți. Aici funcționează 20 de centre lingvistice și culturale. Universitatea de Limbi din Azerbaidjan cooperează cu instituțiile de învățământ superior din Turcia, SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, China, România etc. La instituțiile din aceste țări s-a alăturat și UPSC. În urma semnării memorandumului au fost trasate direcțiile principale ale colaborării: mobilitatea academică a profesorilor și studenților, organizarea conferințelor și colocviilor științifice, participarea studenților în școlile de vară și de iarnă la Baku etc.
Memorandumul de cooperare din partea azeră a fost semnat de rectorul Kamal Abdullayev, una dintre cele mai remarcabile personalități din Azerbaidjan. Pe lângă vasta activitate științifică, academicianul K. Abdullayev este și autorul a șase romane, culegeri de versuri, volume de dramă, fiind traduse în limbile turcă, franceză, engleză, rusă, germană, spaniolă, portugheză, japoneză, română etc. Opera sa literară include și eseuri, povestiri, traduceri.
La semnarea memorandumului, au fost prezenți Gudsi Osmanov, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Elcin Bairamov, președintele comunității azere în Republica Moldova, Vitalie Jacot, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Semnarea memorandumului a fost urmată de prezentarea romanului „Câmpia Vrăjitorilor” de K. Abdullayev la care au participat profesorii și studenții Facultății de Filologie și Istorie UPSC. În mesajul său dr. hab. L. Bejenaru (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași) a familiarizat publicul cu personalitatea autorului și creația lui literară. Un loc aparte în prezentare i-a revenit romanului „Câmpia Vrăjitorilor” (traducerea în limba română de L. Bejenaru și I. Milea) fiind un cuvânt nou în literatura contemporană azeră.
Întâlnirea a culminat cu numerele artistice pregătite de copiii din diaspora azeră, care studiază limba, istoria și cultura poporului său în cadrul Școlii duminicale din incinta UPS „Ion Creangă” din Chișinău.
La finalul întâlnirii, cei prezenți au avut posibilitatea de a primi romanul „Câmpia Vrăjitorilor” cu autograful autorului. UPSC speră că memorandumul de cooperare semnat cu Universitatea de Limbi din Azerbaidjan se va încununa cu rezultate frumoase.Pentru mai multe detalii despre evenimentele și anunțurile din cadrul UPSC, puteți accesa acest website.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UPSC. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.