La UTM a avut loc Simpozionul științific internațional „Sectorul agroalimentar – realizări și perspective”

4-13
Foto:UTM

În perioada 11-12 noiembrie 2022, Departamentul Horticultură, Facultatea de Științe Agricole a Universității Tehnice a Moldovei, cu suportul Proiectului „Impactul factorilor macromediului și geografici asupra falimentului și a performanțelor în afaceri ale entităților economice din sectorul agroalimentar din Republica Moldova” a organizat în format hibrid Simpozionul științific internațional „Sectorul agroalimentar – realizări și perspective”.

În deschiderea evenimentului, prof. univ., dr. hab. Vasile Tronciu, prorector pentru cercetare și doctorat, UTM, a menționat importanța evenimentului pentru știința agricolă din Republica Moldova, dar și rolul esențial al cercetărilor în oferirea soluțiilor la problemele existente în societate și a specificat că simpozionul este o bună oportunitate pentru a dezvolta proiecte comune și parteneriate.

În alocuțiunile lor, acad., prof. univ., dr. hab. Boris Găină și conf. univ., dr. Sergiu Popa, decanul Facultății de Științe Agricole, au subliniat necesitatea organizării unor simpozioane și conferințe, în cadrul cărora să fie prezentate și diseminate rezultatele cercetărilor, în special privind domeniul agroecologic și securitatea alimentară.

Conf. univ., dr. Gheorghe Nicolaescu, care este și inițiatorul acestui eveniment, aflat deja la a doua ediție, a subliniat necesitatea organizării simpozionului atât pentru comunitatea academică, cât și pentru a răspunde nevoilor societății de a practica agricultura modernă. D-sa a prezentat date statistice care vizează numărul participanților, instituțiile de cercetare participante, ponderea numărului de prezentări din fiecare țară etc. 

Foto: UTM

 Astfel, reuniunea aduce împreună reprezentanți ai comunității academice naționale și internaționale din 6 țări (Republica Moldova, România, Ucraina, Turcia, Italia și Federația Rusă), fiind prezentate 101 lucrări științifice.   

Cercetătorii au abordat diverse subiecte dintr-o perspectivă foarte actuală ce se referă la dezvoltarea sectorului agroalimentar în contextul schimbărilor și provocărilor cu care se confruntă astăzi, s-au expus asupra direcției de dezvoltare a agriculturii sustenabile în Republica Moldova, au propus diferite soluții și au venit cu unele recomandări pentru producători și decidenți în vederea asigurării securității alimentare a țării.    

Tezele și rezumatele lucrărilor prezentate la simpozion vor fi publicate într-un volum consacrat evenimentului dat. 

Simpozionul științific internațional „Sectorul agroalimentar – realizări și perspective” va deschide mai multe oportunități pentru studiul problemelor ce țin de dezvoltarea unui sector agricol rezilient, constituind un cadru excelent pentru schimbul de idei și experiențe, va contribui la facilitarea comunicării între cercetători și la dezvoltarea a noi parteneriate și colaborări.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente