Până în prezent, pe platforma compensații.gov.md s-au înregistrat 560 000 de familii. Ce buget este preconizat pentru noiembrie

compensatii
Foto:gov.md

Până în prezent, pe platformă compensatii.gov.md s-au înregistrat 560 000 de familii, iar până pe 25 noiembrie, când va fi lansat calculul pentru determinarea categoriei de vulnerabilitate, autoritățile se așteaptă să se înregistreze până la 900 000 de familii, anunță ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari.

Ministrul a venit și cu o reacție în legătură cu problemele cu înregistrarea unor utilizatori, care au fost raportate de către cetățeni.

„Da, au existat probleme cu înregistrarea unor utilizatori. Este inevitabil într-o țară în care furnizorii nu au o regulă standard de codificare a contractelor și contoarelor, în care avem case în întovărășiri ce nu apar în niciun registru, asociații de proprietari care nu figurează în bazele de date ale furnizorilor, apartamente în care locuiesc oameni, dar care nu au contracte cu furnizorii și plătesc către companiile de construcții și multe altele. Toate aceste situații sunt rezolvate de echipa de suport și sistemul informațional este îmbunătățit în fiecare zi”, spune Marcel Spatari.

Totodată, ministrul a anunțat că în această săptămână au fost făcute calculele pentru a vedea prețurile până la care bugetul disponibil pentru compensații va permite să fie reduse tarifele.

„Estimativ, bugetul de 870 milioane de lei pentru luna noiembrie și cel prognozat pentru anul viitor ne vor permite să înjumătățim tariful mediu la gazele naturale plătit de populație – dar, atenție, vorbim de un tarif mediu. Tariful final va fi mai mic pentru categoria de vulnerabilitate foarte ridicată și mai mare pentru categoria de vulnerabilitate medie sau scăzută.

Tariful la energia termică va fi de asemenea compensat, de asemenea se discută și despre posibilitatea de a compensa prețul la energia electrică pentru cei mai vulnerabili”, menționează Spatari.

Potrivit lui, ultimele calcule se fac în aceste momente, iar la începutul săptămânii viitoare proiectul care prevede plafoanele și tarifele compensate ar urma să fie supus consultărilor publice.

„Până atunci, îndemn în continuare toate familiile să se înregistreze pe compensatii.gov.md și vă asigur că fiecare familie înregistrată este o mică bucurie pentru noi”, spune ministrul muncii și protecției sociale.

De asemenea, datele de pe platforma compensatii.gov.md ar urma să fie utilizate și pentru implementarea și alte programe sociale de eficientizare a consumului energetic. Din spusele ministrului, se pregătesc proiecte pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice, a becurilor pentru cei mai vulnerabili.

Mai multe detalii despre platforma prin care cetățenii se p înscotrie pentru a primi o compensație la energie poți citi aici.


În luna octombrie, Republica Moldova a reușit să reducă consumul de gaz cu 57 %, iar consumul de electricitate, cu 14,25 %, comparativ cu octombrie anul trecut. 

Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova este de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.

Amintim că, începând cu 1 octombrie, consumatorii achită tarife noi pentru energia termică și apă caldă. Tarifele le puteți vedea aici.

Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.


Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.

Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.

Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.


Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.

Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.

Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.

Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente