Luptă aprigă între democrați și republicani. Cum decurg alegerile intermediare pentru Congresul Statelor Unite

2e0210d2-14ff-42cb-ab3b-f689a10ccb2e
Foto:Stefani Reynolds/AFP/Getty Images

Americanii au ieșit la vot, marți, în cadrul alegerilor intermediare pentru Congresul Statelor Unite. În cadrul scrutinului se decid majoritățile din Camera Reprezentanților și Senat pentru următorii doi ani care au mai rămas din mandatul președintelui Joe Biden.

Alegerile viează toate cele 435 de mandate de la Cameră și 35 (din 100) de la Senat. Procedura de vot s-a încheiat, iar acum are loc numărătoarea voturilor și încep să apară și rezultate parțiale în mai multe state.

Rezultatele alegerilor ar putea să le ofere republicanilor o majoritate în Camera Reprezentanţilor, să limiteze puterile preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi ofere posibilitatea lui Donald Trump de a reveni la Casa Albă.

Partidul Democrat a reușit să obțină susținere, după ce fostul președinte Barack Obama s-a implicat foarte activ în campanie. Partidul Republican, pe de altă parte, este susținut public de Donald Trump și de „noul star al republicanilor”, Ron DeSantis, care este guvernator în Florida.

Pentru ce votează americanii în acest scrutin

Chiar dacă alegerile nu afectează fotoliul președintelui pentru următorii doi ani, acestea vor avea un mare impact asupra deciziilor care vor fi luate ulterior.

Așadar, cetățenii ies la vot pentru mai multe motive, precum inflația, „apărarea avortului” și altele.

Republicanii îl acuză pe Joe Biden şi partidul său că sunt responsabili pentru creşterea preţurilor în ţară și propun o schimbare care ar apărea odată cu obținerea unui rezultat benefic pentru ei la aceste alegeri.

Candidaţii democraţi și-au dezvoltat campania pe subiectul avortului, după ce la sfârşitul lunii iunie Curtea Supremă a Statelor Unite a luat dreptul femeilor americane de a face întreruperi de sarcina.

Totodată, republicanii acuză democrații de faptul că „democrația nu a reușit să ofere americanilor siguranță”, referindu-se la creșterea nivelului de cirminalitate din țară.

De asemenea, republicanii acuză democrații de faptul că „au transformat granița cu Mexic într-o sită”, ridicând întrebarea problemei imigrației.

Democrații își exprimă preocuparea și predispunerea de a oferi soluții în materie de probleme climatice.

Potrivit unui sondaj realizat de Washington Post şi ABC News, aproape 80 % dintre democraţi cred că schimbările climatice sunt „foarte importante pentru votul lor”, pe când același lucru îl afirmă 27 % dintre republicani.

Totuși, atât democrații, cât și republicanii afirmă că „luptă pentru democrație”, doar că din perspective diferite. Donald Trump, din partea republicanilor, spune că i s-au furat voturile la alegerile prezidențiale și promite „un viitor construit pe libertate”.

„Astăzi suntem într-un punct de cotitură, ne aflăm într-unul dintre acele momente care apare la fiecare trei sau patru generații. O simțim în oasele noastre că democrația noastră este în pericol și știm că e vremea ca tu să o aperi, să o păstrezi, să o protejezi, să o alegi. Va modela cum vor arăta următoarele două decenii. Democrația este pe buletinul de vot. Violența politică și intimidarea sunt în creștere în toată America”, declară pe de cealaltă parte Joe Biden.

În prezent, rezultatele preliminare arată astfel:

washingtonpost.com
washingtonpost.com

Pentru a fi la curent cu situația, poți urmări un live update aici.

Rusia: „Rezultatele alegerilor nu vor schimba relațiile dintre Rusia și Statele Unite

Politicienii din Rusia analizează atent alegerile din SUA, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„N-aș spune că am lăsat totul și urmărim alegerile din SUA, avem multă treabă în țară, care este mai importantă pentru noi. Dar, bineînțeles, analizăm atent informațiile care ne parvin”, a declarat Peskov, potrivit TASS.

Totodată, el a menționat că rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului nu vor schimba relațiile dintre Rusia și Statele Unite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente