Kirill Stremousov, șeful adjunct al așa-numitelor autorități de ocupație rusești din Herson, a decedat într-un accident rutier. Despre aceasta a anunțat agenția de propagandă a Rusiei tass.ru.
Stremousov a devenit unul dintre așa-numiții lideri ai Kremlinului din regiunea ocupată Herson.
Pe 30 septembrie, Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea celor patru teritorii ucrainene la Rusia.
Înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.
Ulterior, Kievul a venit cu o reacție, menționând că Ucraina nu mai este dispusă să mențină un dialog cu Rusia, atâta timp cât președintele țării rămâne a fi Vladimir Putin. Totodată, Zelenski a anunțat public că țara sa a solicitat aderarea legală la NATO, „într-o manieră accelerată”.
În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.
Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.
Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!