Cum vor utiliza tinerii și tinerele voucherul cultural în sumă de 1 000 de lei. Plata se va efectua prin intermediul MPay

muzeul national de arta
Foto:Facebook: Muzeul Național de Artă

Astăzi, 9 noiembrie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotărâre de lege prin care anunță noi detalii cu referire la voucherul cultural în valoare de 1 000 de lei oferit tinerilor și tinerelor din țară noastră la împlinirea vârstei de 18 ani.

Astfel, achitarea serviciilor sau bunurilor culturale se vor efectua prin intermediul MPay. Voucherele culturale vor putea fi utilizate exclusiv pentru procurarea serviciilor și bunurilor culturale disponibile la furnizorii de produse culturale și platformele private aprobate de către Ministerul Culturii.

Pentru a putea utiliza voucherul, tânărul/tânăra trebuie să își obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă (Moldcell sau Orange), iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. 

Potrivit guvernului, voucherul cultural va fi unipersonal, nu va putea fi utilizat de către terți pentru procurarea bunurilor și serviciilor culturale. De asemenea, va fi interzisă transmiterea biletelor, bunurilor procurate prin intermediul voucherului cultural către o altă persoană, decât beneficiarului direct al acestuia. 

Conform informațiilor, la procurarea serviciilor sau bunurilor culturale disponibile în cadrul Programului, costul lor va fi redus de pe voucherul cultural al beneficiarului, iar suma respectivă va fi transferată de pe contul trezorerial al IP Agenția de Guvernare Electronică către furnizor. 

De asemenea, biletele procurate cu voucherul cultural vor fi personalizate și transmise beneficiarului fie prin mijloace electronice de comunicare, fie fizic cu prezentarea actului de identitate. Termenul de valabilitate a voucherului cultural va fi de 12 luni, care se calculează din momentul alocării mijloacelor financiare de către Ministerul Culturii. 

În cazul în care, beneficiarul nu va utilizat biletul procurat cu voucherul cultural, acesta nu are dreptul la restituirea biletului, iar prețul acestuia nu va fi returnat în contul voucherului său. 

Conform autorităților, în aceleași timp, s-a început elaborarea criteriile de eligibilitate a furnizorilor de produse culturale și a platformelor private pentru numirea lor în calitate de prestatori a produselor culturale pentru tineri și tinere, ulterior se va aproba și lista acestora.


Amintim că, în data de 29 iulie 2022, parlamentul a votat legea prin care va acorda un voucher cultural în valoare de 1 000 de lei, tinerilor și tinerelor la împlinirea vârstei de 18 ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente