Termoizolarea fațadei locuinței. Ce ne spune legea și ce amendă riști să primești dacă nu ai autorizație

fațada
Foto:ast.gov.md

Termoizolarea caselor este una dintre soluțiile care ne ajută să avem o factură mai mică. Dacă ai planificat să pornești un proces de termoizolare a fațadei locuinței, este important să cunoști că există o serie de proceduri legale pe care trebuie să le respecți. În caz contrat, poți să te alegi cu o amendă cuprinsă între 6 000 și 9 000 de lei în cazul în care ești persoană fizică. Pentru persoanele juridice, amenzile sunt mai mari.

Am făcut o solicitare la Agenția pentru Supravegherea Tehnică pentru a afla ce pași trebuie să parcurgă o persoană care vrea să-și termoizoleze fațada locuinței și care sunt amenzile pentru nerespectarea tuturor normelor legislative în acest proces.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l cunoști este faptul că, din punct de vedere legislativ (Legea nr. 75, articolul 55, alin. 1, lit. j), pentru efectuarea lucrărilor de termoizolare și tratare coloristică a fațadei trebuie să obții autorizație.

Extras din Legea nr. 75

Autorizațiile și certificatele de urbanism se emit de către primarii/primarele municipiilor, orașelor, comunelor și satelor. Prin urmare, va trebui să te adresezi la primăria localității unde este amplasată construcția căreia vrei să-i faci termoizolare. Acolo urmează să-ți fie eliberate toate documentele necesare.

Descarcă de aici cererea de eliberare a certificatului de urbanism pentru proiectare.
Descarcă de aici cererea de eliberare a autorizației de construcție.

Agenția pentru Supravegherea Tehnică ne-a comunicat că nu există diferențiere sau excepții între „blocurile locative” și „casele la sol”. Astfel, legea respectivă este valabilă pentru orice tip de construcție/locuință.

În cazul în care te vei apuca de o astfel de construcție fără autorizație, riști să primești o amendă în valoare de:
# de la 120 până la 180 de unități convenționale (6 000-9 000 de lei) dacă ești persoană fizică;
# de la 200 până la 250 de unități convenționale (10 000-12 500 de lei) dacă ești persoană cu funcție de răspundere;
# de la 300 până la 350 de unități convenționale (15 000-17 500 de lei) dacă ești persoană juridică.

Potrivit datelor prezentate echipei #diez de către Agenția pentru Supravegherea Tehnică, pe parcursul anului 2022, au fost înregistrate 33 de procese-verbale cu privire la contravențiile menționate mai sus, adică pentru efectuarea lucrărilor de termoizolare și de schimbare coloristică a fațadei în lipsa autorizației de construire.

Pentru curiozitatea ta, îți lăsăm mai jos tipurile de lucrări care pot fi efectuate în Republica Moldova fără autorizație de construcție sau fără certificat de urbanism.

(1) Se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizaţie de construire lucrările care nu modifică structura de rezistenţă, aspectul exterior, caracteristicile iniţiale ale construcţiilor şi ale instalaţiilor aferente. Din categoria acestor lucrări fac parte:
a) reparaţii pentru împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, dacă nu se modifică forma acestora;
b) înlocuiri şi reparaţii ale pardoselelor, pieselor de tâmplărie interioare şi exterioare, dacă se păstrează forma şi dimensiunile golurilor;
c) lucrări de finisări interioare;
d) lucrări de finisări exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi soluţiile cromatice;
e) înlocuiri sau reparaţii ale sobelor, instalaţiilor, sistemelor, echipamentului şi utilajului tehnico-sanitar din interiorul clădirilor;
f) înlocuiri sau reparaţii la branşamente exterioare, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii;
g) reparaţii curente ale căilor de comunicaţii, accese de transport, parcări, trotuare şi scări;
h) lucrări de întreţinere, reparaţii curente ale infrastructurii căilor de comunicaţii, cu menţinerea traseelor, funcţiunilor, suprafeţelor şi volumetriei;
i) lucrări funerare subterane şi supraterane în cimitire;
j) instalarea mobilierului urban;
k) amenajarea terenului aferent construcţiei existente;
l) construcţii auxiliare, anexe cu suprafaţa construită de până la 15 m² la casele de locuit particulare, amplasate pe terenuri private.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în cazul intervenţiilor la monumentele de istorie, artă şi arhitectură înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, categoriile de lucrări descrise la lit . a), b), d), e), k) şi l) se vor executa în baza certificatelor de urbanism pentru proiectare şi a autorizaţiilor de construire, iar categoriile de lucrări descrise la lit. c), f), g), h), i) şi j) se vor executa în baza avizului prealabil pozitiv al Ministerului Culturii.

(3) Centralele electrice care utilizează surse regenerabile de energie, în cazul caselor individuale (inclusiv case familiale, case duplex, case înșiruite), în limita terenului privat pe care se amenajează centrala electrică, se proiectează doar pentru compartimentul de electricitate și rezistență, fără certificat de urbanism pentru proiectare, iar lucrările de construcție/montare – fără autorizația de construire.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente