(video) #CopiiiLGBTînȘcoalaTa. A fost lansată o campanie de conștientizare a drepturilor copiilor LGBT+ din Moldova

pride4
Foto:#diez

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Platforma Copiilor au anunțat despre susținerea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”. Campania respectivă a fost dezvoltată în cadrul programului de instruire privind combaterea prejudecăților prin instrumente audiovizuale „Combating hate can be fun”, desfășurat de Centrul de informații GENDERDOC-M.

#CopiiiLGBTînȘcoalaTa este o campanie care se adresează cadrelor didactice din Republica Moldova pentru a sensibiliza adulții din comunitatea școlară să asigure copiilor LGBT+ un mediu educațional incluziv. 

Campania se va desfășoară în luna noiembrie 2022 și poate fi urmărită pe canalele de comunicare ale organizațiilor GENDERDOC-M și CIDDC, precum și ale comunității Platforma Copiilor.

Campania prezintă o serie de materiale care au scopul să ajute profesorii și profesoarele din Republica Moldova să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină copiii LGBT+ din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. De asemenea, profesorii și profesoarele au ocazia să-și testeze cunoștințele despre copiii comunității LGBT și despre propriul grad de acceptare a acestora.

Mai jos, urmăriți videoul promoțional al campaniei.

„Și cadrele didactice au nevoie de curaj ca să se înțeleagă în primul rând pe ele însele, ca să înțeleagă ce stă în spatele prejudecăților pe care le au, apoi să înțeleagă emoțiile celor din jur. Multor cadre didactice le este frică să susțină drepturile comunității LGBT+ pentru că văd în asta riscuri, cum ar fi presiunea din partea comunității școlare, riscul că ar putea fi concediați sau că ar putea fi judecați de persoanele apropiate”, a menționat Tatiana Corcebaș-Onica, specialistă în comunicare și relații publice la CIDDC și autoarea campaniei.

Potrivit comunicatului, copiii care participă în programele CIDDC menționează că LGBT+ este un subiect care îi preocupă și li se încalcă drepturile atunci când își doresc să discute despre acest subiect. Copiii care susțin drepturile persoanelor LGBT+ sunt discriminați, hărțuiți, luați în derâdere, amenințați cu exmatricularea sau cu scăderea notelor.

Astfel, prin această inițiativă, cadrele didactice sunt îndemnate să susțină campania #CopiiiLGBTînȘcoalaTa, să ofere copiilor LGBT+ din Republica Moldova un mediu educațional incluziv, să conștientizeze responsabilitatea persoanelor adulte cu privire la prevenirea și combaterea discursului de ură, a discriminării și bullyingului față de copii.

„Îndemnăm cadrele didactice să accepte, să respecte și să promoveze diversitatea, încurajând elevii și elevele să inițieze discuții, reflecții pe tema identității de gen și a orientării sexual-romantice. Să încurajeze copiii în procese de monitorizare a drepturilor copiilor LGBT+. Să creeze în școală un mediu în care oamenii, atât copiii, cât și adulții, au grijă unii de alții, cu respect pentru demnitatea umană și propria identitate (de gen, culturală etc.)”, specifică autoarea proiectului.

De asemenea, personalul școlar este încurajat să prevină, să identifice și să răspundă la cazurile de bullying.

Mai multe informații despre cum pot fi sprijiniți copiii LGBT+ în școală, cadrele didactice pot găsi la Centrul de informații GENDERDOC-M.


În acest context, amintim despre „povestea nedreaptă a adolescentei trans Felis” din această primăvară. Aceasta a fost umilită de colegii săi de liceu din cauza faptului că era transgen, iar în consecință s-a sinucis. Astfel, în luna aprilie curent, mai multe persoane s-au adunat în fața guvernului și au protestat împotriva transfobiei și bullyingului care se întâmplă în școlile din Republica Moldova. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente