Astăzi este a 257-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Ucraina a reușit să returneze 37 % dintre teritoriile ocupate de Federația Rusă după 24 februarie 2022. Datele și harta corespunzătoare au fost publicate de analistul OSINT Def Mon.
Added a 1 to copied area. pic.twitter.com/RNS8sXZxnS
— Def Mon (@DefMon3) November 6, 2022
🟣 Navele rusești de la Vladivostok, care trebuiau să bombardeze Ucraina, se întorc acasă. Turcia nu le-a permis să intre în Marea Neagră.
Potrivit lui Andri Klâmenko, șeful grupului de monitorizare al Institutului de Cercetare Strategică a Mării Negre, navele rusești din Marea Mediterană așteaptă permisiunea de la Ankara pentru a traversa Bosforul încă din 2 februarie, dar nu au primit aprobarea.
Drept urmare, pe 6 noiembrie, crucișătorul de rachete al Flotei Pacificului a Federației Ruse Vareag (011) și marea navă antisubmarină Admiral Tributs (564) au început să se întoarcă la baza lor de origine.
🟣 BBC, publicația Mediazona (recunoscută în Rusia drept „agent media străin”) și o echipă de voluntari au reușit să stabilească numele a 153 de ruși care au murit în timpul mobilizării.
Oficialii au confirmat, de asemenea, moartea a încă 14 ruși care au murit înainte de a fi trimiși pe front, fără a-i numi. În total, 35 de persoane au murit înainte de a fi trimise în zona de război, cel mai des din cauza unor probleme cardiace, din cauza unor accidente sau din cauza abuzului de alcool.
BBC se bazează doar pe date deschise și pe rapoartele de deces confirmate, ceea ce înseamnă că datele pe care le-au colectat nu reflectă nivelul real al pierderilor în rândul celor mobilizați, dar oferă o idee despre ceea ce se întâmplă în trupe.
🟣 Pentru atacurile asupra infrastructurii civile a Ucrainei, Rusia a folosit aproximativ 80 % dintre rachetele sale moderne, a declarat pentru revista „Economist” purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.
🟣 Aproximativ 80 000 de mobilizați se află în zona de luptă din Ucraina, iar 50 000 dintre aceștia participă la ostilități, a declarat Vladimir Putin.
Anterior, președintele a spus că 318 000 de oameni au fost mobilizați în Rusia în cadrul planului de a mobiliza 300 000 de persoane. Potrivit lui, acest lucru se datorează faptului că „vin voluntari”.
🟣 Peste 1 500 de morminte noi au fost descoperite lângă Mariupol, arată o analiză a imaginilor din satelit realizată de Maxar.
Fotografiile arată locuri de înmormântare situate în Starâi Krâm, Manhuș și Vânohradne lângă Mariupol. Centrul independent pentru Sustenabilitate Informațională, care a analizat imaginile la solicitarea BBC, a concluzionat că aici au fost săpate aproximativ 1 500 de morminte noi din iunie până în octombrie și peste 4 600 de la începutul războiului. Totodată, experții notează că nu pot ști exact câte cadavre sunt îngropate în fiecare săpătură.
Autoritățile ucrainene cred că cel puțin 25 000 de oameni au fost uciși în luptele de la Mariupol. Potrivit acestora, între 5 000 și 7 000 de oameni ar fi putut muri sub dărâmături după bombardament. Martorii oculari din Mariupol au declarat pentru BBC că au văzut soldați ruși scoțând cadavre din dărâmăturile clădirilor prăbușite și ducându-le pentru înmormântare.
Mariupol se află sub controlul trupelor ruse din luna mai. Orașul a fost aproape complet distrus în timpul luptelor.
🟣 În regiunea Zaporijjea, așa-zisele autorități numite de Rusia au anunțat respingerea hrivnei din noul an. De atunci, rubla va deveni singura monedă oficială din regiune, a declarat președintele mișcării „Suntem împreună cu Rusia” și reprezentantul „administrației” regiunii desemnat de Rusia, Volodâmâr Rohov.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!