Transportatorii auto care aduc persoane la protest sunt atenționați de poliție să nu perturbeze traficul

protestatari
Foto:Ziarul de Gardă

Poliția Republicii Moldova atenționează transportatorii auto care intenționează să aducă persoane din diferite localități spre capitală să nu perturbeze traficul în Chișinău.

Totodată, poliția solicită ca imediat după debarcarea persoanelor, unitățile de transport să fie parcate în locurile special amenajate, or majoritatea blochează căile de acces și formează dificultăți la deplasarea chișinăuienilor.

Pe parcursul întrunirilor, pentru a nu crea disconfort chișinăuienilor în deplasare, pe întreg tronsonul unde va avea loc întrunirea va fi asigurată o cale de acces pentru pietoni.

E de menționat că până la ora actuală au fost reținute deja 10 persoane de către poliție, dintre care patru sunt minori.


Amintim că Partidul „ŞOR” a anunțat proteste nonstop în centrul capitalei începând cu data de 18 septembrie. După mai multe zile de protest, Poliția a solicitat Primăriei Chișinău să retragă autorizația pentru proteste „întrucât protestatarii prezintă un comportament neregulamentar”. De cealaltă parte, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că nu primăria este responsabilă de sancționarea protestatarilor.

Pe 9 octombrie, curent, protestatarii partidelor „ȘOR” și PCRM au instalat corturi chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocând circulația rutieră. Poliția a evacuat corturile amplasate pe mijlocul străzii pe 10 octombrie.

Pe 11 octombrie, președinta țării, Maia Sandu, a cerut guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, astfel încât poliția să poată asigura ordinea publică în timpul protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Asociația Promo-LEX a criticat intenția Maiei Sandu de a modifica legislația cu privire la intervenția poliției la proteste, menționând că modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept.

Pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis desfășurarea întrunirilor care blochează circulația, în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. 

În după amiaza zilei de 14 octombrie, în centrul capitalei au avut loc altercații între polițiști și protestatari. Incidentul a avut loc după ce manifestanții au încercat să blocheze din nou bulevardul Ștefan cel Mare cu corturi. În urma intervenției oamenilor legii au fost reținute patru persoane.

Pe 16 octombrie 2022, în centrul capitalie a avut loc un protest la care au participat în jur de 6 000 de persoane. Pe lângă susținătorii partidului „ȘOR”, la manifestație s-a alăturat și partidul lui Gheorghe Cavcaliul – PACE.

Pe 26 octombrie a avut loc un protest în fața Procuraturii. Asociația Promo-LEX a declarat că organizatorii protestului încurajau persoanele agresive, fără a îndeplini obligația de menținere a ordinii publice.

Pe 30 octombrie poliția a reținut 79 de persoane care, potrivit lor, au venit la protest cu scop de destabilizare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente