Campania națională #NeamPornit continuă să ne facă cunoscuți cu locațiile deosebite din țara noastră. Următoarea destinație propusă spre vizită este satul Rudi din raionul Soroca. Acolo vei avea ocazia să vezi primul monument din Moldova care a fost inclus în lista patrimoniului Mondial UNESCO.
Arcul Geodezic Struve din preajma satului Rudi este primul monument din Republica Moldova inclus în iunie 2005 în lista patrimoniului mondial UNESCO. Acesta a fost creat între 1816–1855, timp în care a suferit modificări. Este unul dintre cele mai lungi arcuri de meridian de-a lungul arcului meridianului 25° 20′, care se întinde de la Oceanul Înghețat de Nord până la Marea Neagră. Punctele lui sunt situate în zece țări: Norvegia, Suedia, Finlanda, Federaţia Rusă, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina şi Republica Moldova. Acesta are o lungime de 2 820 km şi se întinde din nordul Europei (Hammerfest, Norvegia) până la Marea Neagră (Ismail, Ucraina). Este un obiectiv ce reprezintă una dintre cele mai remarcabile realizări ştiinţifice şi tehnice în domeniul măsurărilor terestre din secolul al XIX-lea.
Dintre cele 265 de puncte de bază ale Arcului Geodezic Struve, până în prezent, au fost identificate doar 34. Toate sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Anterior, pe teritoriul Republicii Moldova existau 27 astfel de puncte geodezice, dar în prezent au rămas doar două: unul în satul Rudi, raionul Soroca și celălalt în satul Geamăna, raionul Anenii Noi.
Ajunși în localitatea Rudi puteți să mai vizitați Peștera Răposaților, Mănăstirea Rudi, Defileul Rudi cu o mulțime de obiective naturale. Localitatea se află la o distanță de 46 de kilometri față de centrul raional Soroca și la o distanță de 168 de kilometri față de Chișinău.