(sondaj) „În ultimul an, prețul gazului a crescut de peste șase ori.” Cu ce se încălzesc moldovenii și câți dintre ei spun că se vor descurca cu plata facturilor

încălzire
Foto:depositphotos.com

La iarnă, costurile pe care le vor suporta moldovenii, pentru a supraviețui din cauza majorării tarifelor la gazele naturale, agent termic și electricitate, vor fi de patru ori mai mari față de ultimii ani.
În prezent, 50 % din populația Republicii Moldova este îngrijorată sau idee nu are cum va trece de
iarnă, în special cei săraci, cei îndatorați și o bună parte din mediul rural.

Sunt date ale unui sondaj realizat în octombrie de CBS Research, la comanda IDIS „Viitorul”, finanțat de către People in Need Moldova și prezentat în ediția de vineri, 4 noiembrie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a spus că Republica Moldova în acest an se confruntă cu o criză energetică fără precedent. Din 2000 și până în 2020, prețul gazelor naturale a crescut de patru ori, iar în 2022, într-un singur an, de peste șase ori, de la 4,3 lei a ajuns la 27 de lei.

Potrivit expertului, în sezonul de încălzire 2014/2015, cheltuielile moldovenilor pentru încălzire s-a cifrat la circa 4 miliarde de lei. În noul sezon, acestea vor crește de patru ori și vom ajunge la circa 15,7 miliarde de lei. La lemne și cărbune vor crește de la 1,6 miliarde de lei în 2021/2022 la 2,9 miliarde de lei în 2022/2023.

51,2 % dintre moldoveni se încălzesc cu lemne și cărbune

Pentru cei cu încălzirea centralizată cheltuielile vor crește de la 2,4 miliarde de lei, sezonul trecut de încălzire, la 4 miliarde de lei în noul sezon de încălzire. Pentru cei care se vor încălzi cu gaz factura va crește de șase ori față de acum doi ani. De la 3,3 miliarde de lei anul trecut, la 8,9 miliarde de lei anul care vine.

Astfel, un kilowatt-oră de căldură, pe baza gazelor naturale, va costa 2,8 lei, 2,7 lei un kilowatt-oră de căldură produs pe bază de agent termic, 1,2 lei – pe bază de cărbune și 95 de bani – pe bază de lemn.

„În condițiile unei sărăcii a populației, în special din mediul rural și orașele mici, oamenii vor dori să se încălzească cu lemne anul acesta, deoarece este cu mult mai ieftin. Avem un risc enorm de defrișări ilegale de pădure. Cetățenii, pentru a supraviețui în această iarnă, vor evita să se încălzească cu gaz și vor trece la lemn”, a atenționat expertul.

Conform sondajului:
# 51,2 % dintre moldoveni au menționat că se încălzesc în general cu lemne și cărbune;
# 37,3 % – cu gaze naturale;
# 26 % – cu lemne;
# 14,6 % – au încălzire centralizată;
# 12,6 % – cu vreascuri și rămășițe vegetale;
# 6 % – cu tizic.

În Chișinău cu lemne și cărbune se încălzesc 4,8 % și este vorba de cei din suburbii. În municipiul Bălți – 4,1 %. Tizic în Chișinău este utilizat de către 0,7 % dintre locuitori și este vorba de populația din suburbii.

„Pe teritoriul Republicii Moldova media este de circa 70 % dintre cetățeni care se încălzesc cu lemne și cărbune. La sate, circa 80 % din populație spune că se va încălzi la iarnă cu lemne și cărbune, iar circa 11 % – cu tizic”, a declarat economistul.

Fiind întrebați cum își vor încălzi casa/apartamentul iarna care vine, respondenții au oferit următoarele răspunsuri:
# 25,9 % – cu lemne și cărbune;
# 22 % – cu gaze naturale;
#18,6 % – cu gaze naturale și lemne și cărbune;
# 16,5 % – cu agent termic centralizat;
# 10,4 % – cu lemne și vreascuri vegetale;
# 6,7 % – cu tizic, vreascuri și lemne.

În funcție de numărul de gospodării, ținând cont de faptul că avem în țară 1 130 000 de gospodării:
# 292 000 au afirmat că se vor încălzi cu lemne și cărbune;
# 118 000 – cu lemne și vreascuri vegetale;
# 76 000 – cu tizic, vreascuri și lemne, în total 486 de familii;
# 210 000 – cu lemne și cărbune, dar vor utiliza și gazele naturale;
# 248 000 – cu gaze naturale;
# 186 000 – cu agent termic centralizat.

15 % dintre moldoveni susțin că vor face față cheltuielilor pentru facturi

Conform sondajului:
# 15 % dintre moldoveni au declarat că veniturile familiei sunt suficiente și vor face față cheltuielilor;
# 11,3 % au spus că au economii care le vor permite să facă față cheltuielilor;
# 5,6 % au spus că se vor împrumuta ca să poată face față cheltuielilor;
# 14,7 % se bazează pe ajutoarele de la Guvern;
# iar 48 % nu știu cum vor trece de această iarnă.

„50 % dintre cetățenii Republicii Moldova spun că vor ieși cumva din această iarnă. Ceilalți 50 % declară că sunt îngrijorați sau nu știu cum vor ieși din această iarnă. Oamenii cu venituri de peste 20 000 de lei, circa 5 % din populația țării, declară că vor face față situației. Însă cea mai mare parte a populației este într-o problemă legată de felul în care vor trece această iarnă”, a afirmat analistul economic.

Potrivit sondajului, circa 22 % dintre moldovenii de peste 60 de ani cred că banii care vor veni de la Guvern, sub formă de compensații, le vor permite să treacă de această iarnă. Dintre tineri, 22 % au afirmat că banii pe care îi au le vor permite să depășească iarna.

„În funcție de locul de trai, în municipiul Chișinău este cel mai mic număr al celor care nu știu cum vor trece iarna. 40,3 % au o îngrijorare cum vor trece iarna. La Bălți această îngrijorare este în rândul a 56 % dintre respondenți. La sud – de circa 59,8 %, centru – 46,1 %, la nord – 49,6 %. Cei mai neliniștiți sunt din regiunea de sud”, a remarcat Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai opinat că oamenii care nu au datorii, nu au împrumuturi, gradul lor de îngrijorare este de 41,4 %. În rândul celor care au datorii, dar întorc banii la timp, gradul de îngrijorare este de 41,3 %. În rândul oamenilor cu datorii și probleme la întoarcerea datoriilor, gradul de îngrijorare este de 67,9 %


Prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova este de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.

Amintim că, începând cu 1 octombrie, consumatorii achită tarife noi pentru energia termică și apă caldă. Tarifele le puteți vedea aici.

Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.


Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.

Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.

Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.


Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.

Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.

Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.

Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente