Oamenii legii desfășoară percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă

big-perchezitii-la-ungheni-traficanti-de-droguri-in-proportii-deosebit-de-mari-prinsi-de-pccocs-1570621970
Foto:Facebook/PCCOCS

Inspectoratul General de Poliție a anunțat că în această dimineață, 4 noiembrie, angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) și Direcția Generală de Urmărire Penală (DGUP), în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), desfășoară percheziții la mai mulți figuranți pe o cauză penală care vizează pregătirea dezordinilor în masă.

UPDATE (13.28): în urma perchezițiilor din Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni, într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, opt persoane au primit statut de bănuit și au fost ridicați 380 000 de lei și alte probe.

Mai multe detalii citiți în acest articol.


Amintim că Partidul „ŞOR” a anunțat proteste nonstop în centrul capitalei începând cu data de 18 septembrie. După mai multe zile de protest, Poliția a solicitat Primăriei Chișinău să retragă autorizația pentru proteste „întrucât protestatarii prezintă un comportament neregulamentar”. De cealaltă parte, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că nu primăria este responsabilă de sancționarea protestatarilor.

Pe 9 octombrie, curent, protestatarii partidelor „ȘOR” și PCRM au instalat corturi chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocând circulația rutieră. Poliția a evacuat corturile amplasate pe mijlocul străzii pe 10 octombrie.

Pe 11 octombrie, președinta țării, Maia Sandu, a cerut guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, astfel încât poliția să poată asigura ordinea publică în timpul protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Asociația Promo-LEX a criticat intenția Maiei Sandu de a modifica legislația cu privire la intervenția poliției la proteste, menționând că modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept.

Pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis desfășurarea întrunirilor care blochează circulația, în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. 

În după amiaza zilei de 14 octombrie, în centrul capitalei au avut loc altercații între polițiști și protestatari. Incidentul a avut loc după ce manifestanții au încercat să blocheze din nou bulevardul Ștefan cel Mare cu corturi. În urma intervenției oamenilor legii au fost reținute patru persoane.

Pe 16 octombrie 2022, în centrul capitalie a avut loc un protest la care au participat în jur de 6 000 de persoane. Pe lângă susținătorii partidului „ȘOR”, la manifestație s-a alăturat și partidul lui Gheorghe Cavcaliul – PACE.

Pe 26 octombrie a avut loc un protest în fața Procuraturii. Asociația Promo-LEX a declarat că organizatorii protestului încurajau persoanele agresive, fără a îndeplini obligația de menținere a ordinii publice.

Pe 30 octombrie liderii protestului organizat de „Șor” au fost reținuți. Este vorba despre președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, vicepreședintele raionului Orhei, Victor Perțu, precum și de primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu. De asemenea, secretarul fracțiunii Partidului „ȘOR” din Parlament, Iurie Kuznețov, a fost documentat de poliție. De asemenea, a fost reținut și politicianul Valerii Klimenco de către oamenii legii în timpul protestului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente