Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”

vizual eveniment

În prezent, aproape 25 la sută din populația țării lucrează în mod ilegal preponderent în domeniile agricultură, construcții și comerț și nu beneficiază de nicio protecție socială. În acest sens, Guvernul elaborează o serie de politici echilibrate de susținere a angajatorilor și a angajaților în procesul de trecere spre munca legală. Acestea includ oferirea stimulentelor fiscale angajatorilor pentru promovarea relațiilor de muncă oficializate, simplificarea proceselor de declarare a unor categorii de angajați, reformarea Inspectoratului de Stat al Muncii și informarea populației despre beneficiile muncii legale și riscurile muncii „la negru”.

Politicile în curs de elaborare vor fi discutate la conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”. Evenimentul se va desfășura în data de 4 noiembrie, cu începere de la ora 9.0.

Invitat special al evenimentului este președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, careva participa cu un discurs de deschidere.

La conferință vor participa reprezentanți ai delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, organizațiilor internaționale precum Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), Organizația Internațională a Muncii (ILO), Fondul Monetar Internațional (FMI),autorități publice, experți naționali și reprezentanți ai sectorului privat cu expertiză în domeniu.  Printre invitații evenimentului se numără:

Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei al Republicii Moldova

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Dumitru Budianschi, Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova

Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației UE în Republica Moldova

Rodgers Chawani, Reprezentant Permanent al FMI în Republica Moldova 

Kenichi Hirose, Specialist Superior în materie de Protecție Socială, Biroul din Budapesta, Organizația Internațională a Muncii 

Krzysztof Bandasz, Ofițer Senior pentru Mobilitatea Muncii, Autoritatea Europeană a Muncii

Arsenio Fernández, specialist Tehnic în materie de Administrație a Muncii, Oficiul din Geneva, Organizaţia Internaţională a Muncii

Evenimentul va cuprinde patru paneluri de discuții, care se vor axa pe următoarele subiecte:
# soluții vizionare pentru problema muncii ilegale. Panelul va prezenta imaginea de ansamblu și impactul muncii nedeclarate asupra dezvoltării țării;


# promovarea muncii legale în agricultură. Cea de-a doua sesiune va pune în discuție politicile elaborate de Executiv pentru reducerea muncii în afara limitelor legale în sectorul agricol;


# reforma Inspectoratului de Stat al Muncii. Panelul va aborda dezvoltarea competențelor Inspectoratului de Stat al Muncii (ISP)în prevenirea și sancționarea practicilor muncii ilegale;


# promovarea muncii legale prin stimulente financiare. Panelul va prezenta conceptul mecanismului automatizat de subvenționare a creșterilor salariale.

Evenimentul va putea fi urmărit LIVE pe privesc.eu și pe paginile oficiale de Facebook: Ministerul Muncii și Protecției Sociale//Expert-Grup//Fundația Soros Moldova.

Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală” este organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

Context:

Aproape 25 % din forța de muncă ocupată (sau 192 000 de persoane) din Republica Moldova lucrează în prezent în mod ilegal și nu beneficiază de nicio formă de protecție socială. Incidența muncii ilegale este mai mare în rândul celor care muncesc în agricultură, construcții și comerț, prezentând o serie de dezavantaje pentru ambele părți.

Efectele fenomenului sunt confirmate de datele statistice, care demonstrează că în acest an fenomenul a generat un deficit de aproape 5 miliarde lei la bugetul asigurărilor sociale și pierderi fiscale totale în valoare de 15 miliarde lei anual.

Totodată, la nivel național, munca în afara formelor legale distorsionează mediul concurențial și constituie o povară economică enormă pentru întreprinderile care respectă legea și, care astfel, nu pot concura cu cele care operează sub formă ilegală. Iar pe termen lung munca „la negru” subminează finanțarea serviciilor sociale, a proiectelor de infrastructură și a altor proiecte de utilitate socială.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente