Danu Garbuz este originar din Chișinău. Aici și-a petrecut copilăria, a urmat studiile gimnazialе și, fiind pasionat de informatică, și-a continuat studiile la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău, specialitatea Informatică. Entuziasmat de noi provocări, a decis să urmeze o facultate în România. Așadar, tânărul a ajuns student în cadrul Universității Politehnice din Timișoara, la Facultatea de Automatică și Calculatoare. În prezent, este în ultimul an de licență, practică voluntariatul și în paralel are un job. El ne-a povestit cum este să fii student(ă) la IT în Timișoara.
# „Să fii student(ă) în orașul Timișoara e o experiență inedită”
Danu Garbuz ne-a povestit despre studenția la Timișoara și despre oportunitățile pe care le pune la dispoziția studenților și studentelor acest oraș. Astfel, am aflat că orașul este frumos, plăcut, modern, cu multe evenimente și activități, iar în 2023 va fi Capitală Europeană a Culturii. „Să fii student(ă) la Timișoara e o experiență inedită. Fiind student(ă) la Universitatea Politehnică din Timișoara, te poți bucura de transport public gratuit (autobuze, troleibuze și tramvaie), de transport alternativ gratuit (biciclete, trotinete electrice), de acces la două baze sportive unde găsești pistă de alergat, teren de fotbal, teren de baschet, teren de handbal, bazin și saună. La fel, statutul de student(ă) îți oferă reduceri la muzee sau chiar și în unele localuri din oraș. Fiind admis(ă) ca român(că) de pretutindeni, mai ești scutit(ă) de toate taxele ce țin de admitere și ai cazarea în cămin asigurată și gratuită pe toată perioada de studii. Fiind un oraș studențesc, desigur că nu lipsesc distracțiile. Diverse evenimente și activități au loc constant. Concerte, festivaluri, teatru în aer liber, maratoane, târguri, expoziții, flashmoburi și încă multe altele așteaptă să vii și să le descoperi”, spune Danu. Tânărul este ferm convins că la Timișoara fiecare student(ă) poate obține cunoștințele necesare pentru a reuși în viitor să se angajeze în domeniul dorit. Totuși, există și o parte mai puțin roz a studenției la Timișoara, și anume prețurile ridicate la diferite produse și servicii. „De aceea, studenților (studentelor) le este foarte complicat să se descurce doar cu bursă”, relatează tânărul.
# „În primul an de facultate, am reușit să fac laboratoarele cu Nokia, iar în anul II – la Bitdefender”
Danu Garbuz este student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT, la specialitatea Ingineria Sistemelor, care este una dintre cele mai solicitate în rândul studenților (studentelor) din Timișoara. Tânărul spune că a ales această specialitate, deoarece și-a dorit să afle mai multe despre partea hardware, cât și cea software a calculatorului, iar programul de studii al Facultății de Automatică și Calculatoare este o îmbinare perfectă a acestor elemente. „Profesorii (profesoarele) sunt un sprijin real. Încearcă să ne transmită maximum posibil din cunoștințele și experiența lor și mereu sunt gata să-ți răspundă la întrebări. În mare parte, am avut materii ce țin de matematică, fizică, electronică, electrotehnică, automatică și programare. În cadrul facultății sunt organizate diverse evenimente ce îți permit să faci un prim contact cu o companie, începând cu hackaton-uri, workshopuri sau chiar laboratoare, unde timp de 10 săptămâni poți învăța direct de la angajați din companii gigantice, cum ar fi Intel, Bitdefender, Nokia, Continental, IBM. Personal, în primul an de facultate, am reușit să fac laboratoarele cu Nokia, iar în anul II – la Bitdefender”, povestește Danu. Studentul spune că întreaga perioadă a studenției a devenit pentru el o experiență frumoasă și extrem de utilă. Învățând tehnologii actuale și observând cum se desfășoară activitatea din interiorul diferitelor companii, s-a convins de faptul că nu a dat greș când a ales orașul Timișoara pentru continuarea studiilor. De asemenea, tânărul recunoaște că facultatea a influențat considerabil formarea sa ca personalitate: „Devii mai responsabil(ă), mai organizat(ă), mai asumat(ă). Încet, începi să pășești în viața de om matur. Începi să te gândești la viitor, la ce vrei să faci, unde ți-ar plăcea să locuiești. Stabilești noi legături, prietenii, relații. Devii independent(ă). Te lovești de multe obstacole, și toate acestea te fac mai puternic(ă)”.
# „Facultatea presupune să investești mult timp, dar nu pe tot”
Danu Garbuz este președintele Asociației Inițiativa din Timișoara și voluntar la BЕST Timișoara. Respectiv, ne-am întrebat cum reușește studentul să îmbine facultatea cu voluntariatul. „Facultatea presupune să investești mult timp, dar nu pe tot. După ce te obișnuiești cu viața de student(ă), cu viața la cămin și cu cei din jur, începi să dedici mai mult timp altor ocupații, una dintre ele ar putea fi voluntariatul. Voluntariatul nu este un job, respectiv nu te obligă să aloci patru, șase sau opt ore pe zi, să fii impus(ă) să faci anumite sarcini sau să fii mereu prezent(ă) la toate activitățile. Voluntariatul este alegerea ta de a cunoaște și de a te cunoaște. Eu mi-am început activitatea de voluntar propriu-zis abia după un an de la recrutare. Atât a durat pentru mine procesul de acomodare și integrare. Fiecare reușește să îmbine facultatea cu voluntariatul în modul său, nu renunța până nu-l găsești. Fiind voluntar, am învățat foarte multe lucruri pe care nu ai cum să le știi de la facultate, dar te dezvoltă frumos. Cum să organizezi un eveniment, cum să negociezi un parteneriat, cum să vorbești în public, cum să gestionezi o echipă și, cel mai important, cum să improvizezi rapid și reușit când intervin chestii pe care planul tău nu le-a prevăzut. Și, desigur, oamenii. În activitatea mea de voluntariat, am întâlnit necontenit oameni superfaini, care te inspiră, care te motivează, care te sprijină, iar cei cu care am avut posibilitatea să lucrez împreună sunt pur și simplu geniali”, explică tânărul.
# „Fiind din domeniul IT, mi-a fost mai simplu să găsesc un job”
Pe lângă facultate și voluntariat, Danu mai este angajat la Intel Software Development, însă acesta nu este nici pe departe primul job al tânărului. Dânsul ne-a povestit despre experiențele pe care le-a avut în calitate de angajat în Timișoara. „Fiind din domeniul IT, mi-a fost mai simplu să găsesc un job; în Timișoara numărul de oferte este foarte mare și variat. De asta și reușesc studenții (studentele) să lucreze încă de pe băncile facultății. Dacă e bine sau nu, asta deja decide fiecare. Eu consider că totuși studentul (studenta) trebuie să fie prioritar student(ă), deoarece angajat(ă) o să fie restul vieții. Primul job în Timișoara l-am avut după primul an și a fost la firma de curierat Tazz. Eram curier pe bicicletă în cea mai frumoasă lună a anului, în ianuarie. Nu a durat mult, reușisem să trec cu brio un interviu, astfel, după o lună, eram la internship la Continental Automotive. Am lucrat acolo șase luni, dar nefiind pasionat de automotive, am zis să încerc să trimit CV-ul la o companie ce mi-ar trezi mai mult interes. Recent, am împlinit un an de când sunt angajat la Intel Software Development. Îmi place cu ce mă ocup și că sunt într-o echipă superfaină. E complicat să combini jobul cu facultatea. Am profitat de pandemie și de orele online la maximum. Acum e mai solicitant. Uneori, te reții mai mult pentru a termina ce ți-ai propus. Alteori, fugi la facultate, apoi la job de două ori pe zi. E interesant, e provocator, e viața de student(ă)”, povestește tânărul.
Dacă se va întoarce tânărul în Republica Moldova după absolvire sau nu, rămâne încă o enigmă. Cert este faptul că studenții (studentele) originari (originare) din Republica Moldova reușesc să se manifeste oriunde, fapt care este îmbucurător.