În perioada 24-30 octombrie 2022, la nivel global, s-a desfășurat Săptămâna Internațională a Accesului Deschis cu genericul „Open for Climate Justice”.
În acest context, cu scopul de a facilita înțelegerea și abordarea explicită a schimbărilor climatice globale, care necesită un schimb rapid de cunoștințe peste granițele geografice, economice și disciplinare, Biblioteca Științifică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a organizat un program amplu de activități cu participarea catedrelor didactice, a studenților și a elevilor din instituții preuniversitare din capitală.
Studenți de la Facultatea Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, Facultatea Chimie și Biologie, Facultatea Geografie, au participat cu interes profesional în activitățile de familiarizare cu Resursele informaționale deschise: baza de date Koha și DIGILIB (Biblioteca digitală), în cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2022. De asemenea, elevii cl. a XI-a și a XII-a, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău au dat dovadă de interes vis-a-vis de subiectele tematice abordate în cadrul sesiunii de informare.
Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este organizată la nivel global din 2008, de SPARC în parteneriat cu Comitetul Consultativ pentru Săptămâna Accesului Deschis.
Accesul Deschis (AD) este una dintre cele mai progresiste mişcări ale cercetătorilor, având ca obiectiv principal promovarea ideii accesului liber la informaţia ştiinţifică. Beneficiile AD sunt următoarele:
— pentru autori: oferă autorilor posibilități mult mai mari de diseminare a publicațiilor științifice în comunitatea științifică internațională.
— pentru cititori: oferă acces fără bariere la publicațiile științifice pentru cercetările proprii, nefiind constrânși de bugetele bibliotecilor.
— pentru profesori și studenți: oferă condiții egale privind accesul la resursele informaționale, excluzând necesitatea obținerii permisiunii pentru reproducerea sau distribuirea conținutului publicației.
— pentru biblioteci: soluționează problema crizei prețurilor pentru revistele științifice, contribuind la completarea golurilor în colecția bibliotecilor.
— pentru universităţi: măreşte vizibilitatea instituţiilor, reducând cheltuielile lor pentru procurarea revistelor ştiinţifice, avansând misiunea lor în diseminarea cunoştinţelor.
— pentru agenţii finanţatoare: accelerează returnarea investiţiilor în cercetare, făcând disponibile publicului larg rezultatele cercetărilor finanțate din bani publici.
Pentru mai multe detalii despre evenimentele și anunțurile din cadrul UPSC, puteți accesa acest website.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UPSC. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.