Campania #NeamPornit continuă să ne facă cunoscuți cu locuri frumoase din Moldova. De data aceasta, destinația este comuna Zagarancea din raionul Ungheni. Aici poți descoperi trei locații pline de istorie, pășind pragul cărora te vei avânta „într-o călătorie” în trecut.
Locația nr. 1
Muzeul în aer liber din Zagarancea a fost deschis în anul 2016 la inițiativa localnicilor, acesta reprezintă o adevărată lecție de istorie și cultură pentru orice vizitator ce îi pășește pragul. Muzeul are improvizată o „Ogradă a bunicilor” cu exponate din curtea fiecărui consătean de pe vechea vatră a satului, cu diferite expoziții tematice: „La cuptor”, „Casa Mare”, „În zămnic”, „Meșter faur” și „Țăranul și glia”. De asemenea este amenajată o colibă și o stână de oi, iar fiecare compartiment reflectă în întregime traiul țăranilor din secolul trecut.
În perimetrul muzeului veți descoperi și o mică grădină zoologică cu diferite animale ce se încadrează perfect în peisajul rural, iar o altă curiozitate pe care o veți descoperi este evoluția istorică a gardului din satul Zagarancea.
Locația nr. 2
Casa-muzeu „La tătuca și mămuca” a fost inaugurată în vara acestui an și a fost construită în doar patru luni cu scopul de promovare a valorilor tradiționale și de reabilitare a caselor tradiționale țărănești. Interiorul casei este împărțit în două camere: Casa Mare și odaia de locuit cu lejancă în care sunt păstrate obiecte tradiționale care au fost donate de locuitorii satului.
Locația nr. 3
Pe lângă cele două muzee din sat, puteți vizita și Casa de Cultură a satului. Acolo veți descoperi o impresionantă colecție de medalii și trofee a sportivilor din localitate.
Bonus: Venind în vizită veți descoperi Grupul etnofolcloric „Datina”, al cărui este conducător Sebastian Andriuța, care un bogat repertoriu de cântece tradiționale.
Localitatea Zagarancea se află la doar 4 km față de municipiul Ungheni și 117 km față de capitala țării.