Termoelectrica S.A. îndeamnă administratorii blocurilor locative să aplice în cadrul proiectului pilot „Primele Rândunele”. Proiectul prevede oferirea suportului tehnic și financiar necesar pentru asigurarea eficienței energetice a clădirilor, fiind realizat cu susținerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Centrului Analitic Independent “Expert-Grup” și Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.
Participanți la proiect pot deveni asociațiile de locatari care au înregistrat juridic asociația, precum și grupuri de inițiativă din blocurile unde nu au fost înregistrate juridic asociații de locatari.
Pentru a depune dosarul, asociațiile interesate trebuie să completeze formularul de aplicare accesând linkul anexat aici.
Termenul limită de recepție a aplicațiilor este 6 noiembrie 2022.
Astfel, vor fi selectate 20 de asociații de locatari din toată țara, care vor beneficia de următoarele oportunități:
# să urmeze un curs de instruire privind organizarea internă și implementarea măsurilor de eficiență energetică într-un bloc de locuințe, precum și posibilitatea obținerii finanțării pentru asemenea investiții;
# efectuarea unui audit energetic gratuit al clădirii (până la 10 proiecte);
# să primească sprijin financiar și de consultanță în elaborarea devizelor de proiectare și implementarea măsurilor de eficiență energetică (1-3 proiecte).
Toate asociațiile selectate pentru a participa la proiect vor beneficia de consultanță pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică (aspecte juridice, tehnice, financiare), precum și (dacă este necesar) – asistență la reînregistrarea asociației de locatari în conformitate cu legislația Republicii Moldova, precum și asistență pentru soluționarea cofinanțării măsurilor de eficiență energetică și/sau atragerea unui împrumut de la organizații terțe (dacă este necesar).
Punerea în aplicare a acestor măsuri are o serie de beneficii pentru locatari:
# creșterea eficienței energetice a clădirii;
# reducerea consumului de energie de la 20 % la 50 %;
# reducerea facturilor la serviciile comunale (în primul rând la încălzire și apă caldă, inclusiv consumul de energie electrică);
# îmbunătățirea stării casei și condiții de trai mai confortabile (fără încălzire sau supraîncălzire);
# creșterea valorii de piață a proprietății;
# reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă;
# propria contribuție la independența energetică a țării.
Mai multe informații pot fi consultate la acest link.
Amintim că, ieri, 25 octombrie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectului Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova cu privire la măsurile necesare pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitarea întreruperilor de energie electrică.
În 24 octombrie, ANRE a venit cu o serie de recomandări în vederea economisirii electricității.
Ținem să menționăm că, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, anunță că MGRES va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70 % la 27 %. Krasnoseliski spune că, dacă Gazprom nu crește livrările de gaz, atunci luna noiembrie volumul total de electricitate furnizat va fi de circa 23 % din totalul necesar malului drept. Krasnoseliskii a menționat că a trimis această informație și la Moscova.
Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.
Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.
Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.
Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.
Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.
Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.
Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.