Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Municipiului Chișinău a publicat decizia cu referire la măsurile de reducere a consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada situației de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova.
Deciziile
Conducătorii subdiviziunilor, instituțiilor și întreprinderilor municipale vor elabora planuri de optimizare a consumului de energie electrică, în special în orele de vârf: 7.0-11.00, 18.00-23.00, dar care nu va afecta siguranța și activitatea angajaților sau funcționarea serviciile esențiale.
Vor fi deconectate instalațiile care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor.
Iluminatul public din oraș va fi deconectat cu o oră mai devreme dimineața – 6.0 și respectiv, va fi conectat cu o oră mai târziu seara – ora 20.00.
Conform deciziei, în funcție de circumstanțe și condiții speciale se va purcede la deconectarea iluminatului public pe timp de noapte și/sau în zilele de odihnă.
La solicitarea MAI sau a altor autorități publice centrale, ÎMREI „Lumteh” va conecta iluminatul stradal, în caz de necesitate, în afara orelor prevăzute de deciziile CSE.
Pe 25 octombrie, CSE a publicat deciziile cu referire la economisirea energiei electrice în contextul stării de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei.
ANRE a venit cu câteva recomandări pentru cetățeni ca să economisească electricitatea. Unele dintre ele sunt: reducerea temperaturii până la 15 °C și limitarea folosirii ascensorului. Toate recomandările de puteți vedea aici.
Amintim că Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.
Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.
Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.
Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.
Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.
Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.
Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.