Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova a publicat deciziile cu referire la economisirea energiei electrice în contextul stării de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei.
Potrivit deciziei CSE, în contextul riscului întreruperilor de energie electrică în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 7.0-11.00 și 18.00-23.00, pentru evitarea blocării în mers a ascensorului.
De asemenea, administratorii clădirilor publice și centrelor comerciale vor asigura:
# funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură nu mai mare de 19 °C, iar în afara orelor de lucru – de 15 °C, în încăperile unde tehnic este posibilă reglarea instalației de încălzire;
# reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30 %, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate;
# etc.
Vedeți în documentul de mai jos toate deciziile adoptate.
Amintim că ieri, 24 octombrie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) unde s-a discutat despre situația în domeniul securității energetice din țară.
ANRE a venit cu câteva recomandări pentru cetățeni ca să economisească electricitatea. Unele dintre ele sunt: reducerea temperaturii până la 15 °C și limitarea folosirii ascensorului. Toate recomandările de puteți vedea aici.
Amintim că Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.
Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.
Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.
Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.
Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.
Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.
Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.