Guvernul Republicii Moldova a publicat proiectului Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova cu privire la măsurile necesare pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitarea întreruperilor de energie electrică.
Decizia urmează a fi supusă consultărilor publice.
Astfel, potrivit dispoziției, administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa, la locul de chemare a acestora, anunțul prevăzut în anexa la prezenta dispoziție.
Administratorii clădirilor publice și comerciale vor asigura, inclusiv prin afișarea instrucțiunilor și materialelor informative:
# funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură corespunzătoare valorilor prevăzute de NCM_14.01.02-2016 Performanța energetică a clădirilor, dar nu mai mult de 19° C;
# reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30 %, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate;
# deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei (în sensul Legii 62/2022) entităților cu regim de activitate 24/24 ore;
# suspendarea funcționării scărilor rulante/escalatoarelor între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00.
Întreprinderile cu proces de producere energofag (cuptoare electrice, aparate de sudură cu arc electric, instalații de topire electrică) vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice, să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00.
Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare, astfel încât să fie redus la minim consumul de energie electrică între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00, utilizând la maxim potențialul bazinelor de acumulare;
Autoritățile publice centrale și locale:
# vor evalua posibilitățile și vor lua măsurile relevante pentru reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vârf (07.00-11.00 și 18.00-23.00), dar care să nu afecteze siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale;
# vor asigura întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi (nu mai târziu de 30 de minute după răsăritul soarelui și nu mai devreme de 30 de minute înainte de apusul soarelui).
Totodată, în contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07.00-11.00 și 18.00-23.00 pentru evitarea blocării în mers a acestuia.
Potrivit Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, riscul de deconectări masive există în continuare, în mod special între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00.
„SA Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine. Vom avea iarăși un deficit”, scrie Spînu.
Totodată, ministrul informează că astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România, iar costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MWh.
„Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin”, menționează Andrei Spînu.
Amintim că astăzi, 24 octombrie, ANRE a venit cu o serie de recomandări în vederea economisirii electricității.
Ținem să menționăm că, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, anunță că MGRES va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70 % la 27 %. Krasnoseliski spune că, dacă Gazprom nu crește livrările de gaz, atunci luna noiembrie volumul total de electricitate furnizat va fi de circa 23 % din totalul necesar malului drept. Krasnoseliskii a menționat că a trimis această informație și la Moscova.
Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei. Moldtelectrica solicită consumatorilor să facă economie. În caz contrar, va recurge la deconectări a consumatorilor în evantai.
Pe 21 octombrie, Energocom a mai cumpărat 18 milioane m³ de gaz pentru stocare.
Pe 20 octombrie, au fost achiziționate 10 milioane de metri cubi de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW. Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.
Amintim că din 11 octombrie, Ucraina a oprit exportul de electricitate către Republica Moldova, ca urmare a atacurilor din 10 octombrie, în mai multe orașe ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. În consecință, Ministerului Energiei al Ucrainei a declarat că Ucraina încetează să mai exporte energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice.
Amintim că, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor naturale în Moldova dacă până pe 20 octombrie nu vor fi efectuate toate plățile necesare. Pe 20 octombrie, S.A. „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie 2022 în mărime de 53,5 milioane de dolari, precum și avansul în proporție de 50 % pentru luna octombrie în mărime de 27,4 milioane de dolari.
Potrivit Moldovagaz, în conformitate cu condițiile contractuale cu SAP „Gazprom”, pentru luna octombrie, curent este prevăzută livrarea către Republica Moldova a 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă 8,06 milioane de metri cubi pe zi.
Totodată, potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova va fi de 1 031 de dolari SUA pentru 1 000 de metri cubi.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii vor plăti peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.