55 de percheziții, opt persoane reținute și 3,5 milioane de lei ridicați. Detalii despre finanțarea ilegală a partidului „ȘOR”

Veronica Dragalin
Foto:Veronica Dragalin/captură ecran - privesc.eu

În cadrul investigației de finanțare ilegală a partidului „ȘOR” au fost efectuate 55 de percheziții, opt persoane au fost reținute și au fost ridicați aproximativ 3,5 milioane de lei. Despre aceasta a anunțat Veronica Dragalin, procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție (PA).

UPDATE: Procuratura Anticorupție a anunțat că, la momentul dat, au fost reținute 24 de persoane.

„Ieri, 19 octombrie, începând cu ora 23.00, o echipă de trei procurori de la PA și mai mulți ofițeri CNA, SIS, au efectuat urmăriri vizuale pentru a documenta distribuirea banilor de către persoanele suspectate de distribuirea de numerar în toată țara.

La ora 5.0, o persoană a fost identificată cu o geantă, care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării. În jurul orei 7.0, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider al organizației teritoriale raionale al partidului ȘOR”, menționează Veronica Dragalin, procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție.

Ea a precizat că, în cursul zilei de astăzi, au fost efectuate 55 de percheziții la domicilii și mijloace de transport ale mai multor persoane suspectate.

Din mai multe locații au fost ridicate aproximativ 20 de pungi negre cu aceeași emblemă. Pungile au o etichetă albă, lipită pe ele, cu cuvinte scrise de mână cu nume de raioane.

„În total, estimăm că astăzi s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi de bani. Într-o pungă neagră, cu cuvântul Călărași, am găsit suma de peste 25 000 de lei. Sumele ridicate astăzi includ lei și dolari. Credem că această sumă de bani, aproximativ 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale. Până la această oră au fost reținute aproximativ opt persoane. Urmărirea penală continuă”, spune Veronica Dragalin.

Sursă foto: Procuratura Anticorupție


E de menționat că Partidul „ŞOR” a anunțat proteste non-stop în centrul capitalei începând cu data de 18 septembrie. După mai multe zile de protest, Poliția a solicitat Primăriei Chișinău să retragă autorizația pentru proteste „întrucât protestatarii prezintă un comportament neregulamentar”. De cealaltă parte, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că nu Primăria este responsabilă de sancționarea protestatarilor.

Pe 9 octombrie curent, protestatarii partidelor „ȘOR” și PCRM au instalat corturile chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocând circulația rutieră. Poliția a evacuat corturile amplasate pe mijlocul străzii pe 10 octombrie.

Pe 11 octombrie, președinta țării Maia Sandu a cerut guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, astfel încât poliția să poată asigura ordinea publică în timpul protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Asociația Promo-LEX a criticat intenția Maiei Sandu de a modifica legislația cu privire la intervenția poliției la proteste, menționând că modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept.

În după amiaza zilei de 14 octombrie, în centrul capitalei, au avut loc altercații între polițiști și protestatari. Incidentul a avut loc după ce manifestanții au încercat să blocheze din nou bulevardul Ștefan cel Mare cu corturi. În urma intervenției oamenilor legii, ai fost reținute patru persoane.

Amintim că în anul 2017 deputatul fugar, Ilan Șor, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. De atunci în cadrul dosarului „Șor” procurorii au descins cu mai multe percheziții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente