Președintele rus Vladimir Putin a anunțat despre introducerea stării de război în regiunile anexate din Ucraina: așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, și regiunile ocupate Herson și Zaporijjea. Un decret în acest sens a fost deja semnat, a spus Putin.
De asemenea, a fost semnat un decret prin care se extind competențele tuturor așa-numitor șefi ale regiunilor anexate, scrie meduza.io.
De asemenea, Putin a anunțat despre crearea unui centru de coordonare sub conducerea prim-ministrului rus. Mai mult ca atât, Putin a semnat un ordin prin care cei mobilizați sunt obligați să respecte termenii de mobilizare. Indemnizațiile pentru soldații mobilizați, a spus Putin, ar trebui să fie nu mai mică de 195 000 de ruble.
Pe 30 septembrie, Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea celor patru teritorii ucrainene la Rusia.
Înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.
Ulterior, Kievul a venit cu o reacție, menționând că Ucraina nu mai este dispusă să mențină un dialog cu Rusia, atâta timp cât președintele țării rămâne a fi Vladimir Putin. Totodată, Zelenski a anunțat public că țara sa a solicitat aderarea legală la NATO, „într-o manieră accelerată”.
În toate cele patru regiuni s-au desfășurat „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă, în perioada 23-27 septembrie.
Rezultatele votului au fost următoarele:
# în așa-numita republică populară Luhansk – 98,42 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în așa-numita republică populară Donețk – 99,23 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Herson – 87,05 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă;
# în regiunea ocupată Zaporijjea – 93,1 % ar fi votat în favoarea aderării la Federația Rusă.
Republica Moldova nu a recunoscut rezultatele acestor referendumuri și a condamnat aceste acțiuni din partea Federației Ruse.
E de menționat că, în februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă din Ucraina a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici.