Într-un liceu din capitală a căzut o bucată de tencuială peste o elevă. Directoarea: „Timp de doi ani am primit 0 lei pentru reparații”

liceul lucian blaga
Foto:Liceul Lucian Blaga/Facebook

Luni, 17 octombrie, la Liceul „Lucian Blaga” din Chișinău, o bucată de tencuială a căzut peste o elevă în timpul orelor. Tânăra a fost transportată la spital, a fost consultată de medici, iar ulterior aceștia au transportat-o acasă pentru monitorizare timp de trei zile. Directoarea liceului ne-a spus că eleva este bine, că nu are comoție cerebrală. Cum s-a ajuns la această situație, am încercat să explicăm mai jos.

Luni, 17 octombrie, o bucată de tencuială a căzut peste o elevă din clasa a șaptea în timpul lecției de fizică care avea loc la etajul 3 al instituției.

„A fost chemată salvarea, medicii au consultat fetița, au luat-o la spital pentru investigații, nu s-a depistat nimic, nu are comoție cerebrală. Au trimis-o acasă pentru monitorizare timp de trei zile și i-au prescris vitamine”, spune directoarea liceului.  

„Timp de doi ani am primit 0 lei pentru reparații”

Directoarea Liceului „Lucian Blaga” din Chișinău, Valentina Olaru, a menționat pentru #diez că instituția de învățământ a solicitat resurse financiare de la primărie pentru reparația capitală a acoperișului în anii de studii 2019/2020 și 2020/2021. Totuși, în pofida solicitărilor, liceul nu a primit niciun leu.

„Începând cu anul de studii 2019/2020, am solicitat în fiecare an reparația capitală a acoperișului liceului. Și în 2019/2020, și în 2020/2021, am primit 0 lei la reparație capitală din partea primăriei. Nimic. Explicația a fost următoarea: «Noi nu putem să dăm la fiecare instituție, în fiecare an, câte 1 milion de lei»”, spune Valentina Olaru.

În anul de studii 2018/2019, liceului i s-au alocat 1 milion de lei cu ajutorul cărora s-a reabilitat sala de sport și s-a făcut gard în jurul instituției.

„Noi suntem la stradă și pericolul pentru copii întotdeauna a existat. Părinții nu doreau să-și aducă copiii la instituția noastră, fiindcă nici nu arăta din exterior foarte atractiv. Instituția avea un număr de copiii foarte redus – 350, iar potențialul instituției este de 640. În 2018/2019 am primit acel milion și am intervenit pe gard, pe sală de sport, iar din economiile care au rămas am reabilitat fațada frontală a liceului. Cealaltă fațadă așa și a rămas, cu toate problemele care există”, menționează directoarea liceului.

În următorii doi ani de zile, liceul nu a primit niciun leu pentru reparații capitale.

Catalizatorul incidentului

În urma precipitațiilor abundente din luna august 2022, acoperișul instituției a rămas dezvelit, iar banii care s-au oferit de Direcția de învățământ din sectorul Râșcani nu au fost de ajuns pentru reparația acestuia.

„În luna august, când au fost ploi abundente, foile de ardezie au fost luate de vânt. Respectiv, tavanele de la etajul trei au fost toate inundate. S-a intervenit ulterior în regim de urgență cu câteva foi de ardezie. Oricum, la ploile următoare apa pătrunderea în interior, ceea ce a dovedit încă o dată că este nevoie de o reparație capitală, nu una fragmentară. Primăria a dat 800 000 de lei, dar acești bani nu ajungeau nici pentru reabilitarea porțiunii laterale a frontonului. De aceea, mai trebuiau încă 300 000 de lei ca să reparăm măcar o latură din acoperiș. La momentul respectiv, acești 1,1 milioane de lei vor fi suficienți ca să reparăm porțiunea laterală a acoperișului și să înlăturăm problema. Banii necesari ne-au fost oferiți în aceeași zi când s-a întâmplat incidentul. Cealaltă porțiune a acoperișului rămâne deja așa cum este. Așteptăm următorul an bugetar ca să ni se aloce resurse financiare suplimentare pentru a continua reparația”, ne-a spus directoarea Liceului „Lucian Blaga” din Chișinău, Valentina Olaru.

Acum, instituția de învățământ este în proces de selectare a antreprenorului care va efectua lucrările necesare.

Pentru reparația totală a acoperișului este nevoie de circa 3 milioane de lei.

Totodată, Valentina Olaru a precizat că, la momentul dat, derulează lucrările de reparație a subsolului și vor continua cu reparația grupurilor sanitare de la etajul I. Ea a menționat că, în urma ploilor abundente din luna august, apa era până la genunchi în subsol.

Ce spune Direcția educație din sectorul Râșcani

Valentina Rău, șefă interimară a Direcției educație din sectorul Râșcani, a menționat pentru #diez că este regretabil ceea ce s-a întâmplat și nimeni nu este vinovat de această situație.

„Nu sunt banii noștri personali. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat, dar mai este și cadrul legal după care trebuie să ne conducem ca procedură. Dacă să căutăm așa, e vina fiecăruia dintre noi. Aceasta este una dintre primele instituții care a suferit cel mai mult în urma ploilor torențiale din luna august. Dar noi vom înlătura cât de curând paguba”, spune Valentina Rău.

Despre cele 3 milioane de lei pentru reparația întregului acoperiș ea a precizat că sunt șanse ca banii să fie alocați pentru înlăturarea problemei: „Am solicitat în foaia de titlu suma necesară pentru anul viitor ca să fie reparată și porțiunea cealaltă a acoperișului”.


Ținem să menționăm că, pe 15 august, șeful Direcției educație, tineret și sport, Andrei Păvăloi, a dat asigurări pentru tv8.md că reparația în școli și grădinițe va fi încheiată până la finalul lunii august, așa cum a fost prevăzut.

În urma precipitațiilor abundente din luna august, mai multe școli și grădinițe din capitală au suferit pagube de aproximativ 12,5 milioane de lei. Din sursele Fondului de Rezervă al municipiului Chișinău au fost alocați 2,5 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploii puternice.

În total, din bugetul municipal, pentru reparații în școli și grădinițe pentru anul 2022, au fost rezervați 170 de milioane de lei, cu aproximativ 60 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente