„Mai puțină risipă, mai mult bine”. Lansarea campaniei naționale de prevenire a risipei de alimente

DSC_0019

Peste 1 000 de elevi din țară vor deveni în scurt timp ambasadorii campaniei naționale de prevenire a risipei de alimente. Inițiativa aparține Băncii de Alimente, care lansează astăzi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău și cu sprijinul Kaufland Moldova, o serie de acțiuni de informare și sensibilizare a societății cu genericul „Mai puțină risipă, mai mult Bine”.

Campania antirisipă a ajuns la cea de-a treia ediție și are ca scop sensibilizarea societății, agenților economici și autorităților publice, privind problema risipei alimentare și informarea despre mecanismele simple de recuperare a acestora. Kaufland Moldova este primul retail din țară, partener al Băncii de Alimente. Prin acest angajament, compania încurajează consumul rațional de alimente și prevenirea foametei.

În premieră, în acest an, campania antirisipă include și o componentă  de educație a celor mai tineri consumatori, asupra reducerii risipei alimentare. Până la finele lunii noiembrie, în 10 instituții de învățământ din Chișinău și regiuni, va fi desfășurată o caravană a atelierelor antirisipă pentru elevii claselor primare. Activitățile vor fi realizate de către echipa de voluntari a proiectului „Ludobus” al Misiunii Sociale „Diaconia” și vor cuprinde prezentări interactive, jocuri și surprize pentru micii participanți.

Caravana va culmina prin lansarea unui ghid de prevenire a risipei de alimente, care va explica într-un limbaj simplu conceptul de prevenire a risipei alimentare și va încuraja copiii, dar și familiile lor, să consume responsabil. Ghidul va putea fi folosit atât ca resursă de informare pentru cadrele didactice pentru orele de dezvoltare personală, cât și ca  inspirație pentru părinții care vor să includă în educația copiilor și subiectul consumului rațional și responsabil al produselor alimentare.

Tot în cadrul campaniei naționale de prevenire a risipei alimentare, pe 26 noiembrie va avea loc o mare colectă de produse alimentare în magazinele Kaufland, cu implicarea a zeci de voluntari. Grație solidarizării a mii de clienți, în anul 2021, în cadrul colectei au fost adunate circa 3700 kg de produse. În urma acțiunii, alimentele colectate se transformă în porții de mâncare caldă pentru beneficiarii mai multor ONG-uri, aziluri de bătrâni și servicii sociale din țară.

Oleg Paraschiv, Directorul Băncii de Alimente:

Credem că este important ca pe lângă eforturile pe care le depunem pentru îmbunătățirea cadrului legislativ și sistemic, care să încurajeze agenții economici să facă donații prevenind risipa, este bine să ținem cont de componenta de informare și educație. Este doar un început, dar sperăm ca inițiativa să fie auzită și să ni se alăture cât mai mulți susținători, de la autorități și agenți economici, la fiecare casă în care este promovat respectul pentru mâncare, unde se pune preț pe munca celor care cultivă, pregătesc și distribuie mâncarea pentru noi toți, dar mai ales pentru cei care îndură foame.

Cristina Aramă, PR Manageră Kaufland Moldova:

Sustenabilitatea se află la baza businessului modern, iar combaterea risipei alimentare este o prioritate în strategia Kaufland. Ne asumăm această responsabilitate, astfel facem schimbări la nivel operațional prin reducerea prețului la produsele ce se apropie de data expirării, iar datorită sistemelor de gestionare automată evităm stocurile în exces. La nivel social, educăm angajații și clienții despre reducerea pierderilor de produse și ne implicăm activ în bunăstarea comunităților, alături de asociații neguvernamentale și Banca de Alimente, pentru a dona produsele care încă pot fi utilizate. Ne bucurăm că, și în acest an, avem o colaborare productivă cu Banca de Alimente, care ne permite să aducem soluții reale pentru problema risipei alimentare în Republica Moldova.

Angela Cutasevici, Viceprimară, Primăria Municipiului Chișinău:
Primăria Municipiului Chișinău este foarte încântată de această inițiativă care vine să-i responsabilizeze pe cei mici prin educarea în rândul acestora a deprinderilor antirisipă. Noi încurajăm copiii să fie receptivi la activitățile care se vor desfășura în cadrul campaniei și să aplice în practică sfaturile specialiștilor, astfel vom minimiza împreună risipa alimentară.

Banca de Alimente este un mecanism inovator în Moldova, axat pe recuperarea produselor alimentare din lanțul agro-alimentar și redistribuire a acestor în servicii sociale care asistă oamenii afectați de foame. Din luna martie 2022, Banca este membru asociat al Federației Europene a Băncilor de Alimente. Echipa Băncii de Alimente a experimentat mecanismul de recuperare a produselor alimentare în premieră cu Kaufland, ca agent economic. Parcursul a fost analizat constant, documentat și reprezintă un model de bună practică. 

De la începutul activității sale, Banca de Alimente a reușit să recupereze și să redistribuie peste 541 de tone de produse alimentare. Banca  de Alimente are actualmente 25 de donatori de produse și colaborează stabil cu peste 42 de centre sociale (cantine sociale, aziluri, centre comunitare etc), care transformă alimentele în prânzuri calde, gustoase și sănătoase pentru oamenii nevoiași și alte categorii sociale vulnerabile.

Demersul antirisipă este ancorat în activitățile planificate de ONU pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Moldova 2030, cel puțin la categoriile „consum și producție responsabile” (obiectivul 2) și „zero foame” (obiectivul 12).    

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente