Mai multe ONG-uri, printre care Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului condamnăm încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie 2022 prin dispersarea protestului organizat de partidul „ȘOR” în fața Parlamentului Republicii Moldova cu excepția părții carosabile. ONG-urile cer autorităților să acționeze în strictă conformitate cu legea și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului atunci când gestionează întrunirile publice.
În data de 16 octombrie 2022, după încheierea acțiunii de protest a Partidului „ȘOR” poliția și carabinierii, au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul capitalei, și anume au evacuat corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul parlamentului și din fața președinției.
„Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul parlamentului și din fața președinției și sistarea întrunirii a fost disproporționată și abuzivă. Ridicarea corturilor de pe carosabil este justificată prin aplicarea prevederilor art. 9 al. 2 a Legii nr. 26. În același timp, nu există temei legal pentru ridicarea corturilor de pe trotuar, or acestea au fost instalate în cadrul unui protest pașnic și nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice. Intervenția forțelor de ordine este prin urmare, disproporționată pentru că nu a făcut distincție între elementele legale și pașnice ale întrunirii, pe de o parte, și elementele sale ilicite, pe de alta”, se arată în declarația comună a ONG-urilor menționate mai sus.
ONG-urile au mai remarcat faptul că, la data și ora acțiunilor poliției, nu a existat vreo decizie emisă de către autoritatea publică locală în virtutea prevederilor articolul 5 (3) al Legii privind întrunirile, care ar limita desfășurarea întrunirilor pentru data de 17 octombrie 2022 legate de vizita delegațiilor oficiale.
„Însă, chiar și în pofida vizitelor de rang înalt întrunirea putea să fie desfășurată astfel încât ambele acțiuni să se desfășoare concomitent. Îndemnăm organizatorii, autoritatea publică locală împreună cu poliția și carabinierii să asigure o comunicare eficientă care să asigure desfășurarea întrunirii în mod pașnic și responsabil. Autoritățile publice trebuie să explice și să justifice foarte clar, care a fost necesitatea dispersării protestului din fața parlamentului și care a fost alternativa oferită protestatarilor pașnici. Autoritățile publice trebuie să justifice și faptul confiscării și distrugerii bunurilor participanților la întrunire”, se mai arată în declarația comună.
Conform aceleiași declarații, libertatea întrunirilor este un drept necesar într-o societate democrată. Iar limitarea acestui drept poate avea loc doar în anumite circumstanțe, prevăzute de constituție și documentele internaționale din domeniul drepturilor omului la care Republica Moldova este parte.
„Pentru a fi legale și legitime aceste limitări trebuie să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim și să fie necesare într-o societate democratică, inclusiv să fie proporționale.”
Amintim că duminică, 16 octombrie 2022, în centrul capitalie a avut loc un protest la care au participat în jur de 6 000 de persoane. Pe lângă susținătorii partidului „ȘOR”, la manifestație s-a alăturat și partidul lui Gheorghe Cavcaliul – PACE.
Pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis desfășurarea întrunirilor care blochează circulația, în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.
E de menționat că Partidul „ŞOR” a anunțat proteste nonstop în centrul capitalei începând cu data de 18 septembrie. După mai multe zile de protest, Poliția a solicitat Primăriei Chișinău să retragă autorizația pentru proteste „întrucât protestatarii prezintă un comportament neregulamentar”. De cealaltă parte, primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că nu primăria este responsabilă de sancționarea protestatarilor.
Pe 9 octombrie, curent, protestatarii partidelor „ȘOR” și PCRM au instalat corturi chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocând circulația rutieră. Poliția a evacuat corturile amplasate pe mijlocul străzii pe 10 octombrie.
Pe 11 octombrie, președinta țării, Maia Sandu, a cerut guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, astfel încât poliția să poată asigura ordinea publică în timpul protestelor organizate de Partidul „ȘOR”. Asociația Promo-LEX a criticat intenția Maiei Sandu de a modifica legislația cu privire la intervenția poliției la proteste, menționând că modificarea legislației în funcție de conjunctura de moment este o practică păguboasă și reprezintă un precedent periculos pentru o democrație bazată pe un stat de drept.
În după amiaza zilei de 14 octombrie, în centrul capitalei au avut loc altercații între polițiști și protestatari. Incidentul a avut loc după ce manifestanții au încercat să blocheze din nou bulevardul Ștefan cel Mare cu corturi. În urma intervenției oamenilor legii au fost reținute patru persoane.